RUŠe AMBASADOR

Zahuktale se pripreme za gradnju splitskog hotela 'kralja cipela'

11.10.2017 u 20:29

Bionic
Reading

Rušenje starog hotela Ambasador, smještenog između Zapadne obale i lučice Matejuška u strogom centru grada, po splitskom običaju najveća je atrakcija za umirovljenike: Oni nalakćeni na ogradu gotovo danonoćno nadgledaju kako strojevi 'grickaju' staru zgradu, na čijem mjestu će njemački investitor Klaus Alex Birkenstock izgraditi novi hotel vrijedan oko 20 milijuna eura

Derutno zdanje na prestižnoj lokaciji punih dvadeset godina čekalo je obnovu, još otkako ga je 1997. godine kupio pokojni nogometni trener Tomislav Ivić. Najprije je nastao problem oko sredstava zarobljenih u propaloj Komercijalnoj banci, potom je uslijedio problem s dvjema tvrtkama koje su trebale biti partneri u projektu, a na koncu su Ivićevi nasljednici prodali investiciju Birkenstocku, neslužbeno tituliranom kao 'kralj cipela'.

Dom JNA u novom ruhu 

Ambasador je izgrađen nekoliko godina uoči Drugog svjetskog rata, a nakon njega korišten je za vojne potrebe i među Splićanima je bio poznat kao Dom JNA. S vremenom je dograđivan, pa su se ondje održavali plesnjaci i maturalne zabave, a od pedesetih godina su organizirane i kinoprojekcije.

Novi hotel po gabaritima bi trebao odgovarati starome, s time da bi njegov aneks, u kojemu se nekoć nalazila kinodvorana, trebao biti tri metra viši te imati bazen na krovu.

Ispod zgrade i ispod razine mora ukopat će se garaža s 59 parkirališnih mjesta. Ukupno će imati 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu i noćni klub. Bit će u kategoriji 'četiri plus' zvjezdice.

  • +2
Rušenje hotela Ambasador na Zapadnoj obali Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Kuriozitet je to da se još ne zna kako će točno novi Ambasador izgledati: konzervatori su najprije inzistirali na faksimilnoj obnovi modernističke zgrade, a potom su prije nekoliko godina promijenili mišljenje i dopustili sasvim novu vizuru.

Izgled hotela velika enigma  

Kako je za tportal potvrdio predstavnik investitora Nenad Kurtović, nijedan od projekata koji kolaju po društvenim mrežama nije aktualan, nego će rad arhitekata Nene Kezića, Emila Šverka i Nore Roje biti predstavljen idućeg tjedna.

Samo rušenje potrajat će mjesec i pol, slijedi četiri i pol mjeseca za iskope te četrnaest mjeseci gradnje. Ovisno o splitskim gradskim vlastima i dozvoli za izvođenje radova iduće ljetne sezone, novi hotel trebao bi biti otvoren u ljeto 2019. ili početkom 2020. godine.

Stalno će u njemu biti zaposleno 50 radnika, a još toliko na sezonskoj bazi.