ZBOG KRŠENJA KODEKsA

Amazon konačno zabranio prodaju i polovnih izdanja 'Mein Kampfa'

18.03.2020 u 21:09

Bionic
Reading

Kompanija Amazon zabranila je u utorak prodaju izdanja knjige Adolfa Hitlera 'Mein Kampf', ali i drugih propagandnih nacističkih knjiga

Kako piše britanski The Guardian, prodavači knjiga obaviješteni su da više neće moći prodavati Hitlerovu autobiografiju niti druge knjige s nacističkom tematikom u kojima se šire antisemitske ideje. U pismu, koje je britanski dnevnik dobio na uvid, pojedincima koji prodaju polovne kopije 'Mein Kampfa' preko Amazonova servisa rečeno je da kompanija više ne može imati takve knjige u ponudi jer se time krši kodeks ponašanja na internetu.

Britanski dnevni list ukazuje na to da će zabrana utjecati na promet londonske izdavačke kuće Random House koja tiska knjigu za britansko tržište, ali i indijskog nakladnika Jaico, koji je izdavanjem Hitlerove autobiografije postigao nezapamćen uspjeh u toj azijskoj državi.

Vodeće svjetske udruge za informiranje o Holokaustu zalažu se od kraja 90-ih godina za potpunu zabranu prodaje te knjige putem Amazona, a koji se sve dosad pozivao na pravo slobode govora i potrebe da studenti shvate pogubnost Hitlerovih promišljanja.

Među novozabranjenim knjigama su i 'Otrovne gljive' nacističkog političara i vodećeg antisemitskog propagandista Juliusa Streichera, a koji je tu publikaciju namijenio dječjem uzrastu i u kojoj djeci daje smjernice kako prepoznati Židove.

Valja napomenuti kako je Amazon dosad zabranio prodaju raznih ekstremno desničarskih knjiga i publikacija.