KONTROVERZNA ODLUKA

Japanska vlada dozvolila uvođenje Hitlerova 'Mein Kampfa' kao pomagala u nastavi

19.04.2017 u 20:29

Bionic
Reading

Japanski učenici uskoro će tijekom nastave čitati dijelove iz knjige 'Mein Kampf' nacističkog diktatora Adolfa Hitlera u kojoj se kombiniraju elementi autobiografije i Hitlerovih političkih i ideoloških gledišta, a koja su kasnija postala načela nacističke ideologije

Kako prenosi ruska agencija RIA Novosti, japansko ministarstvo obrazovanja dozvolilo je proučavanje dijelova Hitlerove knjige kako bi učenici što bolje usvojili znanje iz povijesti 20. stoljeća.

'Postoje primjeri nastavnih materijala, poput dijelova knjige 'Mein Kampf' koji se koriste kako bi se lakše shvatila povijesna pozadina razdoblja koje se proučava. Ovaj primjer koristit će se u školama kao negativan primjer', objasnio je Koichi Hagiuda, zamjenik tajnika japanskog premijera Shinzo Abea tijekom predstavljanja novog školskog programa u srijedu.

Japanska vlada, inače, dopustila je korištenje Hitlerove knjige kao nastavnog pomagala tek nakon što su na zahtjev oporbene Demokratske napredne stranke zajamčili kako se sporna knjiga neće koristiti na način koji je u suprotnosti s tamošnjim Ustavom i Temeljnim zakonom o obrazovanju.

Pored toga, vlada je naglasila kako se korištenje knjige dopušta kako bi japanski učenici imali što bolji uvid u porast japanskog nacionalizma i imperijalizma pred početak Drugog svjetskog rata.

Inače, 'Mein Kampf' u Japanu je bio zabranjen od 1948., a zbog uvođenja u škole već je prosvjedovala Kina koja smatra kako se time odašilje kriva poruka.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang u utorak na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao je kako Peking poziva japansku vladu da obrazuju učenike ispravim povijesnim gledištem dodajući kako nikakvi oblici fašizma i militarizma nisu dopušteni u 21. stoljeću.

Peking je prosvjedovao zbog uvođenja Hitlerove knjige Izvor: Društvene mreže / Autor: CGTN