ISTARSKI SABORNJACI

Amandman za Trgovački sud u Pazinu

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.08.2010 21:53
  • Objavljeno 02.08.2010 u 21:47
čekić presuda sud

čekić presuda sud

Izvor: Corbis / Autor: Gisuke Hagiwara

Saborski zastupnici iz Istre dogovorili su se da će uložiti zajednički amandman na prijedlog zakona o područjima i sjedištima sudova, koji je već ušao u saborsku proceduru, kojemu je cilj zadržati postojeći status Trgovačkog suda u Pazinu za područje Istarske županije

Istarski župan Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare koju je održao sa istarskim saborskim zastupnicima, rekao da će upravo saborski zastupnici tijekom saborske rasprave to argumentirati konkretnim argumentima koji su, kako je rekao, "'u potpunosti na našoj strani'.

Jakovčić ponovno ocijenio neprihvatljivim vladin prijedlog ukidanja Trgovačkog suda u Pazinu. Naime, po prijedlogu tog zakona o područjima i sjedištima sudova, koji bi se primjenjivao od 1. siječnja 2012., radi racionalizacije mreže sudova, predloženo je ukidanje Trgovačkog suda u Pazinu i njegovo pripajanje istovrsnoj riječkoj pravosudnoj instituciji.

Po njegovim riječima, svi objektivni kriteriji govore u prilog opstanku Trgovačkog suda u Pazinu, koji je, smatra Jakovčić, 'po svim kriterijima najmanje četvrti u Hrvatskoj, iza zagrebačkoga, splitskoga i riječkoga, a znatno je ispred osječkoga, varaždinskoga, bjelovarskoga i zadarskoga, koje zakon predviđa kao buduće sudove'.

'U razgovoru s ministrom Bošnjakovićem on je izrazio otvorenost da se o toj temi razgovara te nije odbacio mogućnost dijaloga, što je već prva dobra naznaka da će se objektivni kriteriji vrednovati kada se konačno bude odlučivalo o tom zakonu', poručio je župan Jakovčić i najavio dolazak ministra pravosuđa u Istru do kraja ovog mjeseca.

Saborski zastupnik i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja izrazio je nadu 'u pozitivno razrješenje ove situacije'.

'Kada smo 2006. godine otvorili ovaj sud, tvrdili smo kako to nije politički sud, već da će rasteretiti riječki trgovački sud. Trgovački sud u Pazinu opravdao je svoje postojanje u ove četiri godine te sam uvjeren kako ćemo svi zajedno uspjeti argumentirano obraniti opstanak ovog suda u Pazinu', poručio je Hrelja

SDP-ov saborski zastupnik Dino Kozlevac ustvrdio je kako nema logike da se u županiji koja ima najdinamičnije kretanje u gospodarstvu ukine Trgovački sud.

'Jedinstvo svih zastupnika, neovisno o političkom predznaku, jasna je i nedvosmilena poruka prema resornom ministarstvu', zaključio je IDS-ov saborski zastupnik Boris Miletić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi