HOLLANDE POTVRDIO

Alžirski islamisti pogubili turista iz Francuske

24.09.2014 u 21:05

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je u srijedu pogubljenje francuskog državljanina Hervea Gourdela kojeg su oteli alžirski islamisti povezani s Islamskom državom (IS) i osudio ga nazivajući ga 'kukavičkim' i 'gnusnim' činom, javljaju svjetske agencije

'Naš sunarodnjak je ubijen', rekao je Hollande novinarima uoči govora na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, javlja Reuters.

Islamisti su nešto ranije u srijedu objavili videosnimku Gourdelova pogubljenja na kojem nije prikazano odsijecanje glave. Gourdel je otet u nedjelju.

Hollande je osudio ubojstvo nazivajući ga 'kukavičkim' i 'gnusnim' činom koji, istaknuo je, samo pojačava 'odlučnost' Francuske da se bori protiv te organizacije, prenosi agencija France Presse.

Gourdel je 'ubijen kukavički, okrutno i sramotno', rekao je francuski predsjednik, dodavši da će se zračni udari francuske vojske na džihadiste IS-a u Iraku nastaviti 'dok bude potrebno'.

Alžirski islamisti objavili su video o likvidaciji Gourdela, poručivši pritom kako je to odgovor na sudjelovanje Francuske u akcijama protiv skupine Islamske države u Iraku.

Video prikazuje Gourdela, 55-godišnjeg turista iz Nice, kako kleči s rukama na leđima ispred maskiranog militanta koji čita tekst na arapskom jeziku u kojemu kritizira Francusku.