MINISTRA VANJSKIH POSLOVA BIH

Alkalaju prijeti smjena zbog sukoba interesa

25.03.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj mogao bi uskoro biti smijenjen jer je Sud BiH potvrdio raniju odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) po kojoj je šef bosanskohercegovačke diplomacije bio u sukobu interesa

'Stvar je na Parlamentu BiH. Ako budemo zemlja u kojoj vlast mogu obnašati oni koji su u sukobu interesa, onda šaljemo lošu poruku i o kredibilitetu zemlje i onih koji obnašaju vlast', izjavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić potvrđujući kako će se pitanje Alkalajeve smjene naći pred državnim parlamentom.

Božica Ban, glavna tajnica SIP-a, najavila je pak kako će u idućim danima Špiriću biti dostavljena pravomoćna odluka tog tijela kojom je potvrđeno kako je Alkalaj bio u sukobu interesa, što je prekršaj sankcioniran Izbornim zakonom.

Provjerama koje je prije obavio SIP utvrđeno je kako je Alkalaj od veljače 2007. do siječnja 2008. godine istodobno obnašao dužnost ministra vanjskih poslova i člana nadzornog odbora osiguravateljske kuće 'VGT' iz Visokog, što je zakonom zabranjeno jer je ta tvrtka sklapala ugovore s državnim tijelima vlasti u vrijednosti većoj od pet tisuća konvertibilnih maraka (dvije i pol tisuće eura).

Alkalaj se na takvu odluku žalio Sudu BiH koji je presudio kako su nalazi SIP-a temeljeni na činjenicama.
Prema Izbornom zakonu, nije moguće uložiti priziv na pravorijek državnog suda u takvim slučajevima, no Alkalaj je kazao kako će se ipak 'nastaviti koristiti svim pravnim sredstvima' ne bi li dokazao kako ipak nije bio u sukobu interesa.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić izjavio je kako do zastupnika još nije došla nikakva odluka SIP-a ili Suda BiH o Alkalajevu statusu, a kada se to dogodi parlament će postupiti 'kako to nalaže zakon'. Ministre u Vijeću ministara BiH na prijedlog predsjedatelja tog tijela potvrđuje i smjenjuje s dužnosti Zastupnički dom Parlamenta BiH