X51

Alienware predstavio svoj prvi gaming PC malog formata

19.01.2012 u 10:05

Bionic
Reading

Alienware, tvrtka poznata po proizvodnji gaming PC-a i laptopa, predstavila je X51, svoj prvi 'mali' PC namijenjen gamingu

Brendirana računala u malim kućištima dosad su bila gotovo isključivo namijenjena nezahtjevnoj publici koju nisu pretjerano interesirale performanse, već estetika i veličina uređaja. To je ipak odlučio promijeniti Alienware, svjetski poznati proizvođač stolnih računala i laptopa namijenjenih najzahtjevnim gejmerima. Alienware je naime predstavio X51, svoj prvi 'mali' PC, računalo dimenzijama tek nešto malo veće od Xboxa 360.

Ne samo da izgledom podsjeća na konzolu, već se, baš poput PlayStationa 3 i Xboxa 360, može postaviti vertikalno ili horizontalno. X51 bit će dostupan u nekoliko verzija, a ona najjeftinija stajat će 699 £ ili oko 6300 kn.

 

Upravo ta najslabija verzija sposobna je pogoniti Battlefield 3 u 1080p rezoluciji, s teksturama na 'high' i anti-aliasingom na 'medium' u 32 sličice sekundi. Najskuplja i najmoćnija verzija (čija je cijena još nepoznata) na istim će postavkama moći postići 52 sličice u sekundi.




Ako vam se upravo nad glavom pojavio upitnik uparen s uskličnikom – niste jedini. Bjelodano je jasno da se za 6000kn može sastaviti vrhunska konfiguracija s ogromnim LED monitorom koji će bez problema sve najnovije naslove pogoniti u najvišim mogućim detaljima.

 

No, zavirimo malo pod pokrov X51. Kako će dolaziti u nekoliko verzija, kupac će moći birati između nekoliko procesora (Intel Core i3, i5 ili i7), dvije grafičke kartice (16GB Nvidia GeForce GT 545 ili Nvidia GeForce GTX 555) te tri količine RAM-a (4GB, 6GB ili 8 GB).

'Ako uđete u trgovinu s namjerom da kupite PC, morate donijeti odluku. Ili ćete uzeti mali, lijepi PC ili klasično kućište s konfiguracijom za gaming. Oboje ne možete imati jer jednostavno ne postoji.' – izjavio je Eoin Leyden iz Alienwarea za Eurogamer.

'Da bi napravili manji PC, morate raditi kompromise... a naša filozofija u Alienwareu je da nikad ne radimo kompromise na štetu performansi', zaključio je Leyden.

Ipak, i dalje ostaje pitanje kome je u biti namijenjen gaming PC od 6000 kn? Očigledno onima koji žele donekle prenosivi PC da ga uzimaju na putovanja ili na LAN partyje koji su ionako gotovo na rubu izumiranja. Prosječni gejmer vrlo će se teško odlučiti za X51, barem po najavljenoj cijeni.