mukotrpni pregovori

Aladrović: Svi državni i javni službenici trebaju biti adekvatno plaćeni

13.09.2019 u 19:28

Bionic
Reading

Nakon dva mjeseca svakodnevnih pritisaka - zdravstveni sindikati su uspjeli. Usuglasili su povećanje plaća u zdravstvu za 7 posto od 1. rujna, a u Banskim dvorima parafirali dodatak Granskom kolektivnom ugovoru. Unatoč tomu, danas su održani najavljeni prosvjedi, no svi daljnji su zaustavljeni. No to, ističu sindikati, nije kraj borbe. O svemu je za RTL progovorio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

Dva mjeseca pratimo priču sa zdravstvenim sindikatima, nije bilo novca za 7 posto, a danas – odjednom ima. Ministar kaže: "Prvi zahtjevi su bili nerealni. Sada smo našli zajednički jezik. Ne očekujemo turbulencije u proračunu zbog toga".

Sindikati su odustali od daljnjih prosvjeda no i dalje žele da se riješi pitanje njihovih osnovica i prekovremenih sati.

"Osnovice se rješavaju kroz temeljni kolektivni ugovor, o tome ćemo uskoro početi pregovarati. O prekovremenom radu su stavovi poprilično jasni", kaže Aladrović za RTL.

Sindikalist Stjepan Topolnjak upravo je ministra apostrofirao da je najavio kako će dalje pregovarati o osnovici te da se nada povećanju plaća iduće godine.

"Što se tiče ovih pregovora, ti pregovori će početi jako brzo. Vlada će formirati svoj pregovarački tim. Razgovarat ćemo i vidjeti koje su nam financijske mogućnosti. Siguran sam u neki dogovor i da ćemo naći kompromis", tvrdi ministar rada i mirovinskog sustava.

Idući tjedan slijede razgovori i s prosvjetnim sindikatima.

"Nešto su drugačije pozicije ova dva sindikata. Prošli tjedan smo primili sindikate učitelja, dogovorili smo da ćemo porazgovarati o detaljima. Vidjet ćemo koje su nam mogućnosti", ističe Aladrović i dodaje:

"Cijelo vrijeme zastupamo horizontalni pristup plaći. On se pokazao kao najpošteniji. Smatramo da svi državni i javni službenici trebaju biti adekvatno plaćeni. Državne i javne službe će biti predmet razgovora o povećanju plaća", jasno će.

Rast broja zaposlenih

Državni zavod za statistiku objavio je nove podatke o broju zaposlenih, nakon što su uskladili svoje s podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Brojka od više od milijun i pol zaposlenih znači da ih je, prema ovim podacima, 12 posto više nego se dosad mislilo.

"Ovaj broj je stvaran podatak. U ranijim razdobljima su se određene skupine zaposlenih izbacile. Prije svega se radilo o mladim osobama. Povećanje mladih osoba je izuzetno povećano u zadnje vrijeme", kaže Aladrović dodajući da se broj zaposlenih ne može dovesti u domenu migracija.

"U 2018. je došlo do pozitivnog migracijskog salda. Povećao se broj doseljenih, a smanjio broj onih koji su otišli. Odlazak ljudi iz Hrvatske se smanjio u posljednje vrijeme, to je pozitivna poruka", kazao je na kraju ministar u RTL-u Danas.