blaženka divjak

'Bez kvalitetnih učitelja i profesora nema kvalitetnog obrazovanja, pa ih zato treba primjereno platiti'

12.09.2019 u 11:17

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila u četvrtak da će se početkom idućeg tjedna moći nešto više reći oko zahtjeva školskih sindikata za povećanjem koeficijenata, pri čemu je ocijenila da će se samo povećanjem osnovice bez rješenja problema koeficijenata produbiti nepravda

"Očekuje se sastanak sa sindikatima početkom idućeg tjedna pa ćemo onda znati malo više reći oko toga”, rekla je Divjak novinarima uoči početka sjednice Vlade.

Upitana kolike su šanse da prosvjetari postignu svoj cilj, ministrica je rekla da su argumenti jasni.

"Nema dileme oko zaostajanja koeficijenta složenosti poslova i ako se to ne primjeni onda se ta nepravda povećanjem osnovice produbljuje. U tom smislu mislim da je taj argument jasan, a za samo rješenje moramo pričekati početak idućega tjedna", kaže Divjak.

Složila se sa stajalištem da u proračunu nema dovoljno novca za sve i objasnila da se zbog toga vode pregovori, da se jasno odgovori na prioritete, odnosno je li prioritet da mladi dobiju kvalitetno obrazovanje ili nije.

"Mislim da smo s ovim što smo dosad napravili, pogotovo ovoga tjedna kad nam je kurikularna reforma ušla u sve škole, poslali jasnu poruku da obrazovanje mora biti prioritet", kazala je.

Ministrica je poručila da bez kvalitetnih učitelja i profesora nema kvalitetnog obrazovanja zbog čega ih treba barem primjereno platiti.

Tu se ne govori, istaknula je, o plaćama koje bi bile usporedive s onima u Europskoj uniji, nego da se barem nadoknadi zaostatak za ostalima u javnim službama.

Čelnici školskih sindikata su prije tjedan dana, nakon sastanka s premijerom, odlučili odgoditi štrajk jer su dogovorili dijalog s Vladom i ponovni susret za 10-ak dana, kada će se Vlada očitovati o njihovim zahtjevima za šestpostotnim povećanjem koeficijenata u odgoju i obrazovanju.