PROSVJED U ZAGREBU

Učitelji primireni nakon sastanka s Plenkovićem: 'Čvrst je u nakani da se nađu rješenja, zasad ništa od štrajka'

05.09.2019 u 10:20

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je primio predstavnike sindikata obrazovanja te je s njima razgovarao o zahtjevu za 6-postotnim povećanjem koeficijenata plaća u školstvu. Učitelji i nastavnici iz raznih krajeva Hrvatske prosvjedovali su danas na Markovom trgu, a nakon sastanka u Banskim dvorima strasti su se primirile. Čelnici sindikata potvrdili su će Vlada na sastanku, koji bi se trebao održati za desetak dana, 16., 17. ili 18. rujna, iznijeti svoj konačan stav o njihovim zahtjevima

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, rekao je nakon sastanka s Andrejom Plenkovićem i resornim ministrima Blaženkom Divjak i Josipom Aladrovićem da nema potrebe najavljivati štrajk u trenutku kad se razgovara s predstavnicima Vlade kojima je premijer dao jasne i konkretne zadaće u smjeru pronalaska rješenja. Novi sastanak predstavnika sindikata i Vlade trebao bi se održati u roku od dva tjedna.

'Zaključak sastanka je da će se nastaviti dijalog. Sve naše prijedloge proučit će radne skupine u ministarstvima i doći do konkretnih rješenja. Dobili smo jamstvo premijera da će se razgovarati, pa nema razloga da najavljujemo štrajk', rekao je Mihalinec, dodajući da ta odluka vrijedi samo do sljedećeg susreta s premijerom, te da će u štrajk ići ukoliko sindikati budu nezadovoljni njegovim rezultatom.

'Dali smo im priliku da krenu u izračune. U fazi razgovora više nema razloga za pritiske, ali ukoliko se ne nađe rješenje kreće se u štrajk', potvrdila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

  • +11
Učitelji i nastavnici prosvjeduju na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prethodno je Mihalinec na Markovom trgu poručio vladajućima da se jave.

'Neka razgrnu ove zastore, neka vide koliko nas ima! Bilo bi nas i više da ovdje može doći više od 1500 ljudi. Ovdje nas je, kažu, i više, predstavljamo sve osnovne i srednje škole i spremni smo potaknuti sve učitelje da se zajedno borimo za veće plaće', kazao je Mihalinec.

Učlitelji su uzvratili povicima: 'Hoćemo štrajk' i 'Plaće za život'.

'Ova Vlada je produbila prijašnje nepravde. Naši su zahtjevi argumentirani. Najvažnije je da su naši zahtjevi provedivi, jer država ima novac za to. Kada kažu da nema novaca - lažu. Imaju za sanaciju posrnulih poduzeća, za privilegije onima koji njih drže na vlasti, a samo za nas nema", nastavio je Mihalinec, dodajući da se ministar financija Zdravko Marić hvali suficitom u proračunu.

'Za koga čuva taj novac? Ne pristajemo više na to da nema novaca. Sada je vrijeme za nas! I neka zapamte: I mi smo glasači. Nemojte nas stavljat u horizontalu, mi smo vertikala ovog društva, nositelji promjena, nositelji budućnosti', kazao je Mihalinec, dodajući da su u svoje argumente uvjerili ministricu Blaženku Divjak.

  • +26
Prosvjedna povorka prosvjetnih radnika krenula prema Markovu trgu Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Podsjetimo, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine.

Jedna je prosvjednica za N1 navela da ima 35 godina staža i plaću 6.800 kuna. 'To nije dovoljno, ako imate studenticu u kući, za hranu, režije... Spremni smo i na štrajk', kazala je učiteljica, dodajući da je takvu situaciju već imala na početku jedne školske godine. 'Neki su roditelji bili ogorčeni, neki su nas podržavali', kazala je.

Profesorica iz Karlovca je rekla: 'Tražimo veće plaće i bolje radne uvjete. Imam blizu 30 godina staža, plaću 6.700, 6.800. Povećanje od 6 posto značilo bi nam'.

Uoči prosvjeda, Mihalinec je kazao Hini da povećanje plaća traže za oko 68 tisuća zaposlenika u prosvjeti, istaknuvši da oba sindikata zajedno imaju oko 40 tisuća članova.