MINISTAR RADA

Aladrović o povećanju plaća javnim službama: 'Nadam se da će svi shvatiti posljedice koronakrize, moramo spasiti gospodarstvo'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 23.08.2020 20:02
  • Objavljeno 23.08.2020 u 19:58
Josip Aladrović

Josip Aladrović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV govorio je o koronakrizi, državnim potporama i o izmjeni Zakona o radu

Na pitanje o podizanju plaća javnim službenicima Aladrović je u Dnevniku Nove TV rekao da se nada 'da će svi shvatiti kakve će biti reperkusije koronakrize na fiskalne kapacitete'.

'Još ćemo razgovarati', rekao je na pitanje novinarke hoće li se ispuniti obećanje o povišicama.

Kada je riječ o kašnjenju s isplatama potpora poslodavcima, Aladrović kaže da su potpore za lipanj već isplaćene, a za srpanj su u tijeku isplate. Poručio je da će potpore biti osigurane i za jesen. 'Naravno da ćemo nastaviti kako bismo sačuvali gospodarstvo. Još ćemo razgovarati s poslodacima u kojem obujmu', rekao je.

Jedna od gorućih tema trenutačno je izmjena Zakona o radu. 'Cilj je povećati globalnu konkurentnost naše ekonomije, između ostalog i izmjenama Zakona i radu. Potrebno je omogućiti malo više fleksibilnosti poslodavcima i radnicima da mogu regulirati rad od kuće', kazao je.

Poručio je da se mora bolje definirati i dio Zakona o radu kojim bi se regulirao dio koji se odnosi na ozljede na radu za vrijeme rada od kuće.

Dodao je da se mora definirati i mogućnost dodatnog rada za one koji žele, povrh stalnog radnog odnosa, dodatno zaraditi.

'Moramo definirati sve dijelove Zakona o radu da budu u zaštitu radnika, ali i bolje efikasnosti poduzetnika', poručuje Aladrović. Kaže da otpuštanje radnika ne ovisi samo o Zakonu o radu, nego i o ekonomiji. 'Zato i želimo sjesti sa svojim socijalnim partnerima i to razraditi', poručio je.

Mjera skraćenog radnog vremena trajat će do kraja ove godine, kazao je Aladrović. 'Nadamo se da će ju svi koji mogu iskoristi jer to je pozitivan trend', rekao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!