gordan grlić radman

'Premijer nije prešao granicu, radi i odgovara aktivno. Ako predsjednik Republike ima nekih dilema, može se obratiti Ustavnom sudu'

30.07.2020 u 13:43

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u četvrtak da predsjednik Vlade Andrej Plenković nije prešao granicu u komunikaciji s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem te da radi i odgovara aktivno

"Ne bih rekao da je predsjednik Vlade prešao granicu, mi radimo aktivno, predstavljamo zemlju radno. Danas ćemo imati sadržajnu sjednicu Vlade, mislim da predsjednik Vlade radi i odgovara aktivno", rekao je novinarima Radman uoči sjednice Vlade. Smatra da ne bi trebalo biti takvih komentara na račun Vlade i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Ako predsjednik Republike ima bilo kakvih dilema oko pitanja Nacionalnog stožera onda postoji određena komunikacija prema Ustavnom sudu, ako želi ispitati ustavnost rada stožera, koji je odlično radio u nemogućim uvjetima i ostvario rezultate koji su presedan u Europi", naglasio je Radman. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ustvrdio je kako je funkcija predsjednika Republike prevažna funkcija da bi se svela na doskočice i neozbiljan pristup.

"Nažalost u više navrata u posljednje vrijeme imali smo priliku vidjeti da se to doista upravo može svesti na sferu ovoga što sam rekao, a to baš i nije najbolja ideja. Predsjednik Republike predstavlja sve građane Hrvatske", zaključio je Ćorić. Ministar obrane Mario Banožić izjavio je da ga je Milanović iznenadio s dozom destrukcije i dezorijentiranosti.

"Ja sam bio s predsjednikom početkom tjedna i imali smo konstruktivnu raspravu. Malo me jučer iznenadio s jednom dozom destrukcije i dezorijentiranosti. Mislim da to nije dobro za hrvatski narod, pogotovo u situacijama s kojima se još uvijek nosimo kao s krizom koja će se odraziti na gospodarstvo, isto tako i covid", rekao je Banožić. Stavljajući jedan dan u pitanje covid kao nekakav oblik karijesa, a istovremeno zazivati nekakve ustavne promjene i stvarati alarmantnu situaciju nije dobro, smatra Banožić, dodajući da hrvatskom narodu treba zajedništvo više nego išta.

Upitan brine li se za buduću suradnju s Milanovićem, odgovorio je da ne jer imaju jasno definiran odnos kroz Ustav i zakone. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović smatra kako je predsjednik Republike u "jednom već terminalnom stadiju dokoličarenja". "Pa kad valjda nema što pametno reći o tome čime bi se trebao baviti onda proizvodi sukobe", ustvrdio je Aladrović. Na tvrdnje novinara da nije ni predsjednik Vlade u komunikaciji s predsjednikom Republike bio najpristojniji, Aladrović tu ne vidi problem.

"Mi se bavimo ozbiljnim problemima i izazovima u društvu i bavimo se onim čime se Vlada treba baviti. Predsjednik relativizira sada malo previše toga u Hrvatskoj. Mislim da je tu jasno tko je na nekakvoj pravoj strani, a tko nije", smatra Aladrović.