'MOGLA BIH GA POJESTI'

Aktivistica zalila ministra zelenom kremom

06.03.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Leila Deen (29), aktivistica britanske udruge Plane Stupid, zalila je ministra gospodarstva lorda Petera Mandelsona zelenom kremom od zaslađenih jaja, mlijeka i vanilije

LONDON - Incident se dogodio u Londonu, prilikom dolaska Mandelsona na samit o smanjenju emisije stakleničkih plinova. Leila Deen članica je grupe koja se protivi izgradnji treće piste na aerodromu Heathrow, a ovaj potez uslijedio je nakon što je iscrpljen 'demokratski proces' u nastojanju da se obustavi gradnja koja zagađuje okoliš. Ministar Mandelson bio je idealna meta jer je, prema novinskim napisima, lobirao za dozvolu za gradnju piste.

Aktivistica je stoga u petak sačekala ministra, prišla mu u trenutku kada je izašao iz svoje limuzine i sa smiješkom mu sasula šalicu zelene tekućine u lice. Nakon toga se okrenula, počela lizati prste i rekla: 'To je samo zeleni umak. Mogla bih ga pojesti.' Zbunjeni ministar odmah je pobjegao u zgradu, no čim se očistio, izašao je van i dao izjavu novinarima.

'Bila je toliko zaokupljena idejom da me zalije juhom da mi nije stigla ni objasniti zašto prosvjeduje', rekao je Mandelson.

Ministar neće poduzimati nikakve akcije protiv prosvjednice. Reagirao je, međutim, bivši zamjenik premijera John Prescott. On je u naletu bijesu zamalo udario prosvjednika koji je na njega 2001. bacio jaje, a ovom prilikom izjavio je da je 'apsolutno neprihvatljivo' što Leila Deen nije uhićena nakon incidenta. Prosvjednica je isto tako mogla baciti i kiselinu, rekao je Prescott.

Leila Deen naglasila je da je Mandelsonu viknula da je riječ o bezopasnoj tekućini prije nego što ga je njome zalila.