'SRBIJA PROTIV NASILJA'

Osmi postizborni prosvjed u Beogradu bez incidenata, najavljen novi za danas

26.12.2023 u 06:53

Bionic
Reading

Osmi u nizu postizbornih prosvjeda koalicije 'Srbija protiv nasilja' kojim se, zbog izbornih neregularnosti, traži poništavanje izbora održanih 17 prosinca, završen je u ponedjeljak bez incidenata, a prethodile su mu blokade prometnica u Beogradu koje su organizirali studentski aktivisti

Nekoliko tisuća ljudi okupilo se u ponedjeljak navečer ispred sjedišta državnog izbornog povjerenstva (RIK) nastavljajući prosvjede započete poslije izbora održanih 17. prosinca koje oporba smatra pokradenim, a međunarodni promatrači ocijenili su ih nepoštenim, navodeći niz primjedbi.

Međunarodna promatračka misija prošlog je ponedjeljka objavila je da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića stekla nepravednu prednost pristranošću medija, neprimjerenim utjecajem šefa države u dužnosničkoj kampanji, uz brojne neregularnosti tijekom izbornog dana, uključujući i kupnju glasova.

Ranije jučer skupina studentskih aktivista blokirala je oko podneva ulaz u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zahtijevajući da se omogući provjera biračkog popisa, u čiju vjerodostojnost sumnja koalicija lijevog centra 'Srbija protiv nasilja'.

Studenti su zaprijetili da će, ne bude li udovoljeno njihovim zahtjevima, blokirati dvije prometnice u Srbiji, ne navodeći koje.

Prosvjednici su jučer navečer u povorci došli do glavne beogradske policijske postaje, nakon što je policija tijekom dana priopćila da je 38 osoba privedeno poslije prosvjeda oporbe u nedjelju navečer, kad je skupina prosvjednika pokušala ući u sjedište gradske vlasti u Beogradu. Policija je jakim snagama razbila skup i priopćila da je u sukobima ozlijeđeno osam policajaca.

  • +18
Studentski prosvjedi u Beogradu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Demonstranti su u nedjelju polomili ulazna vrata i prozore na Skupštini Beograda, a jake snage policije intervenirale su suzavcem i akcijom postrojbi za razbijanje demonstracija, a skup je razbijen nešto prije ponoći. Oporba optužuje vladajuće da su među prosvjednike ubacili huligane koji su izazvali nasilje, a potom i brutalnu akciju policije.

Julerašnji prosvjed protekao je bez ozbiljnijih incidenata, izuzme li se napad na reportera N1 Mladena Savatovića kojeg je jedan izgrednik verbalno i fizički ometao dok se izravno uključivao u program. Napad je prijavljen policiji, a programski direktor N1 Igor Božić potvrdio je Hini da će slučaj sutra biti procesuiran.

Novi prosvjed najavljen je za danas u 18 sati ispred sjedišta državnog izbornog povjerenstva. Uz prosvjed, već tjedan dana traje i štrajk glađu jedne od nositeljica izborne liste 'Srbija protiv nasilja' Marinike Tepić, kojoj se pridružilo nekoli njezinih oporbenih kolegica i kolega.

Tepić se na štrajk odlučila tražeći poništenje izbora, tijekom sinoćnjeg skupa se obratila prosvjednicima, ali ne i večeras zbog iscrpljenosti. Ona je od petka na infuziji, a prosvjednicima je večeras samo mahnula iz zgrade RIK-a, u kojem je već osmi dan od početka štrajka. Vlasti Srbije negiraju nepravilnosti, proglašavajući izbore 'najmirnijim dosad'.

  • +18
Prosvjed u Beogradu Izvor: Profimedia / Autor: Alexander Dzyuba / TASS / Profimedia

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u nedjelju prigovore i optužbe da su izbori 17. prosinca bili neregularni i pokradeni, nazivajući oporbu 'lažljivcima'. On je najavio konstituiranje parlamenta do kraja siječnja, a nove vlade u veljači, ali nije isključio mogućnost ponavljanja izbora u Beogradu.

Srpska napredna stranka (SNS) je, prema podacima državnog izbornog povjerenstva, osvojila je 46,72 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 17. prosinca, uz tijesnu pobjedu u Beogradu, gdje oporba vjeruje da je pobjedila, ali da je pokradena brojnim zlouporabama.

Koaliicja 'Srbija protiv nasilja' druga je na izborima sa 23,56 posto glasova, a treća Socijalistička partija Srbije sa 6,56 posto.