GORAN ALEKSIĆ

Aktivist Udruge Franak otvorio dušu nakon izbornog debakla: Odlazim, beznačajan sam!

18.04.2024 u 12:54

Bionic
Reading

Poznati aktivist iz Udruge Franak Goran Aleksić, koji je tijekom svoje političke karijere promijenio više stranačkih dresova, objavio je da se povlači iz politike nakon neuspješnog pokušaja ulaska u Sabor kao nositelj liste Fokusa i Republike u III. izbornoj jedinici

Podsjetimo, Aleksić je prvi put izabran u Sabor 2016. na valu popularnosti Udruge Franak i njihove borbe protiv nepoštene bankarske prakse vezane za kredite u švicarskim francima.

Saborski mandat osvojio je na listi Živog zida i stranke Ivana Lovrinovića Promijenimo Hrvatsku, e da bi kasnije osnovao stranku Snaga te na koncu prešao u klub Hrvatske stranke umirovljenika.

Na aktualne izbore izašao je kao nositelj liste Fokusa i Republike u III. izbornoj jedinici, gdje je osvojio 368 preferencijalnih glasova, otprilike petinu od zanemarivih 0,85 posto, koliko je dobila ta lista.

Povodom tog neuspjeha, Aleksić je na Facebooku objavio podulji post u kojem najavljuje povlačenje, kako iz politike, tako i iz aktivizma. Objavu prenosimo u cijelosti.

'Dokazao sam jučer sebi, dok je većina drugih ljudi to već znala, da sam politički potpuno beznačajna i neutjecajna osoba. Lista na kojoj sam bio nositelj u III. izbornoj jedinici dobila je 0,85 posto glasova, a ja na njoj nešto preko 20 posto preferencijalnih glasova. Brojke su to koje ukazuju na moju apsolutnu beznačajnost u javnom političkom životu.

Time zatvaram zauvijek vrata političkog angažmana. Nikada više neću se kandidirati na bilo kojim i bilo kakvim političkim izborima.

Ostaje mi još da aktivistički dovršim angažman u Udruzi Franak, a to će biti onda kada se u potpunosti razriješe dileme oko konvertiranih kredita i ništetnosti ugovora.

Prosvjed Udruge Franak Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Povući ću se iz aktivizma nakon što se potrebne odluke donesu na Vrhovnom i potom na Ustavnom sudu. Neka nam je sa srećom svima koji te odluke čekamo i očekujemo. Jako malo sada ovisi o nama, a jako puno sada ovisi o omjeru hobitskih i sauronskih snaga na Vrhovnom sudu RH, koje su očigledno još uvijek dosta izjednačene. Kao što sam već jednom napisao, nedovoljna većina sudaca je na strani prava i poštenja, manji dio sudaca je na strani lopova i još jedan manji dio sudaca ne zna kako bi se opredijelili. Zbog svega toga smo u pat poziciji.

Uglavnom, na javnoj političkoj pozornici, kao i zadnje četiri godine, nitko se više neće ozbiljno baviti nepoštenim kreditima. Pametni političari odavno su shvatili da je to politički neisplativo. A ja sam to sam sebi morao dokazati na djelu, pa evo, dokazao sam!' kaže Aleksić.