PROSVJED NA ZRINJEVCU

Udruga Franak zaprijetila: Prijavit ćemo Hrvatsku Europskoj komisiji! Grbin i Benčić ih došli podržati

01.04.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Točno u podne na zagrebačkom Zrinjevcu počeo je prosvjed Udruge Franak na koji su stigli građani iz cijele Hrvatske. Od Vrhovnog suda traže se konačne pravne odluke kako bi građani mogli dobiti odštetu prije zastare potraživanja u lipnju, a Goran Aleksić iz Udruge Franak zaprijetio je prijavom države Europskoj komisiji.

'Ako Vlada RH i Vrhovni sud ne ispune svoje ustavne zadaće, mi ćemo prijaviti državu Europskoj komisiji i zahtijevat ćemo da se pokrene postupak na Sudu EU-a protiv RH i sigurni smo da će se taj postupak i pokrenuti te da će država taj postupak izgubiti, poručio je Aleksić, a prenosi HRT.

Na prosvjedu se okupilo oko 1500 građana koji traže da Vrhovni sud donese konačne i hitne odluke i pravna rješenja jer kažu da konverzija nije nadoknada štete.

Aleksić je od Vrhovnog suda zatražio da u roku od 15 dana od danas odluči konačno o pravu potrošača s konverzijama na punu odštetu i o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom.

Istaknuo je da je deset sudaca odlučilo da imaju pravo, šest da nemaju, četiri suca bila su neodlučna, a dvoje sudaca izuzelo se od odlučivanja.

Aleksić je rekao i da građani ne smiju biti strpljivi te da moraju tužiti kako ne bi izgubili svoja prava. HNB je optužio za nečinjenje tijekom povijesti.

Potrošači se svojih prava konverzijom nisu odrekli niti informirano, niti neinformirano, poručio je Aleksić.

  • +24
Prosvjed Udruge Franak 'Vrijeme je' na zagrebačkom Zrinjevcu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

"I moram se ovdje prisjetiti Vlade koja je Sudu Europske unije dala lažno očitovanje i izrekla je gnjusnu laž da su se potrošači konverzijom odrekli svojih potraživanja", istaknuo je Aleksić. Nakon toga ponovno je uslijedio glasan zvuk sirena i zviždaljki te uzvici "lopovi, lopovi".

"Ako su ništetni glavni predmet i cijena, ništetan je i ugovor u cijelosti - kako po hrvatskom pravu tako po pravo EU, iskazanom i ponovljenom kroz čitav niz presuda Suda EU", ustvrdio je. Poručio je kako je krajnje vrijeme da Vrhovni sud RH konačno odluči o tim krucijalnim pitanjima, a oni zahtijevaju da se to riješi u roku od 15 dana, nakon njihovog prosvjeda.

Prosvjednici su i Vladi uputili zahtjev da predloži u hitnoj proceduri te da Hrvatski sabor izglasa u adekvatnim zakonskim aktima produljenje roka zastare potraživanja do 31. prosinca 2024. godine za sve potrošačke kredite s valutnom klauzulom u "švicarcima" koji su obuhvaćeni kolektivnom sudskom presudom u slučaju franak.

Na skupu su se pojavili i predsjednik SDP-a Peđa Grbin te saborska zastupnica stranke Možemo Sandra Benčić.

'Želimo podržati zahtjeve Udruge Franak, svih građana i građanki koji su zaista ozbiljno oštećeni ne samo u financijskom smislu nego i u osobnom i obiteljskom zbog velike prijevare, globalne prijevare. Apsolutno podržavano zahtjeve koji se tiču ništetnosti ugovora. Smatramo i da za konvertirane mora postojati cjelokupno obeštećenje', poručila je Benčić novinarima.

Grbin je rekao da je 2015. kad je trebalo, Vlada je reagirala, a nakon toga samo pasivnost, kako od Vlade, tako i od suda.

'Borba koja se vodi za interese dužnika u švicarskim francima je ista borba koju danas moramo voditi protiv utjerivača dugova, jer priča je ista. S jedne strane imamo one koji se bogate, a s druge strane imamo građane koje uništavaju', istaknuo je Grbin.