NOVI WILDERSOV ISPAD

'Ako vam smetaju stranci, pišite nam'

13.02.2012 u 07:15

Bionic
Reading

Geert Wilders, kontroverzni nizozemski političar s iznimno rigidnim stavovima prema strancima, otvorio je internetsku stranicu na kojoj poziva sve Nizozemce koji imaju problema sa strancima u toj zemlji da mu se obrate jer ih jedino on i njegova stranka žele saslušati

Wilders i njegova Nizozemska slobodarska stranka (PVV) tvrde da povećan broj imigranata u zemlji vodi do štetnog djelovanja, zagađenja, deformacija na tržištu rada i stanovanja. Mnogi Nizozemci zbog toga trpe, ali se to, navodno, ne prijavljuje jer je osnovna ideja da se ništa ne radi po tom pitanju.

Geert Wilders navodi da se, od 1. svibnja 2007. godine kada je na snagu stupila sloboda kretanja radnika između Nizozemske i osam zemalja središnje i istočne Europe, u tu zemlju doselilo između 200 i 350 tisuća radnika. Zbog velikog pritiska stranaca na nizozemsko tržište rada, posebno s istoka Europe, Wilders je došao na originalnu ideju i pokrenuo internetsku stranicu na kojoj pita Nizozemce imaju li problema s došljacima iz srednje i istočne Europe i jesu li izgubili svoj posao zbog Poljaka Rumunja, Bugara ili nekog drugog iz istočne Europe.

Posjetitelji na stranici mogu anonimno popuniti upitnik i navesti što im smeta kod stranaca, poput buke, nepravilno parkiranih automobila, pijanstva i sličnog. Rezultate će na kraju analizirati i rješenja do kojih dođu ponuditi ministarstvu socijalne skrbi i zapošljavanja da se ravnaju prema njima. Ako budu htjeli.

Ksenofobni Wilders široj javnosti je postao poznat nakon što je snimio kratki dokumentarac 'Fitna', u kojem izjednačava Kuran s Mein Kampfom. Iako je optužen zbog širenja rasne mržnje i diskriminacije muslimana, sud ga je oslobodio tih optužbi.

Osim što ne voli muslimane, protivnik je širenja Europske unije, a budući da je njegova Slobodarska stranka članica vladajuće koalicije, u hrvatskoj javnosti se spekulira o tome kako bi mogao blokirati ratifikaciju pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom u tamošnjem parlamentu. Sada se Wilders obrušio na radnike iz istočne i središnje Europe koji kradu posao Nizozemcima, posebno na Poljake.

Zanimljivo je da Wildersu i njegovim sljedbenicima ne smeta sloboda kolanja roba koja je dio istog paketa koji se odnosi i na kretanje radne snage. Dakle, po Wildersovoj logici, nizozemska roba se može bez carina prodavati na poljskom tržištu, ali Poljak ne bi trebao moći doći raditi u Nizozemsku.

Nizozemski premijer Mark Rutte, čija manjinska vlada ovisi o potpori PVV-a, odbio je osuditi ovu provokaciju, koju u Nizozemskoj i EU-u mnogi kritiziraju, a povjerenica Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding pozvala je Nizozemce da ne slušaju poruke koje ih pozivaju na netolerantnost. Prozvani Geert Wilders joj je odbrusio u svom stilu da ga je 'baš briga za Bruxelles'.