TPORTALOV RETROVIZOR

Ako ste propustili ovo zanimljivo vikend štivo...

19.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Svakoga vikenda tportalov tim priprema zanimljivo štivo za čitanje i razmišljanje: Specijale o zanimljivim ljudima i fenomenima, analize, intervjue, komentare, priče s margine i, naravno, naš standardni hit format Lijepa naša vaša, u kojemu stranci što žive u Hrvatskoj otkrivaju svoje dobre i loše zgode iz naše zemlje

Ako ste propustili neke od naših vikend naslova, u nastavku vam donosimo pojedine od njih koje biste rado naknadno pročitali.

Potjerali smo iz Hrvatske vrhunskog i karizmatičnog trenera - bravo mi!

Tekst iz serijala Lijepa naša vaša definitivni je hit vikenda na tportalu jer ga je čitao ipodijeliorekordan broj čitatelja. U nedjeljnom izdanju kolega Dujmović nam je ispričao priču o slučaju Giacoma Fanizze, talijanskog reprezentativca, majstora mačevanja, karizmatičnog lika kojeg su djeca obožavala i koji je mačevanje u Hrvata digao na sasvim novu razinu. No usprkos svemu navedenom nedavno mu je otkazana suradnja jer nema završen Kineziološki fakultet. Otkaz je potpisala naša vrhunska sportašica Janica Kostelić, a Fanizza ga je dobio krajem srpnja sa žigom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Za razliku od talijanskog reprezentativca, koji ima završenu Međunarodnu akademiju za mačevanje, naša Janica, koja je od doministrice u međuvremenu postala državna tajnica za sport, ima završenu tek srednju stručnu spremu.

Kolega iz rubrike Automoto istražio je gdje je Hrvatska na karti automobilske industrije i došao do zaključka: iako ne proizvodimo automobile, u Hrvatskoj se nalazi nekoliko tvrtki koje proizvode dijelove za njih, kako velikoserijske poput Twinga, tako i za ekskluzivne poput Ferrarija.

'Volimo samo fine strance, a čudimo se lovcima i Glunčiću'

Boris Beck u svojoj subotnjoj kolumni bavi se nezavidnim položajem manjina. 'Manjina je skandalozna jer je između dvije nacije - što znači da ne pripada ni jednoj ni drugoj. Svojim postojanjem izaziva svakoga tko sve želi svesti na jedno, kao što i dvospolac izaziva uvriježeni moral', ističe tportalov kolumnist. Zbog toga, zaključuje, manjina u Hrvatskoj ima još samo u simboličnim tragovima, a opće znanje o njima je minimalno…

Svjetonazorsko zakucavanje dueta Tihomir Dujmović - Željka Markić

Naša tv-kritičarka Zrinka Pavlić secirala je zadnje ovosezonsko izdanje 'Iza zavjese' netelevizičnog Tihomira Dujmovića te zaključila kako je voditelj u spomenutoj emisiji, u koju je pozvao Željku Markić i profesora Nenada Zakošeka, definitivno izveo svjetonazorsko 'zakucavanje' jer je bez imalo ustezanja odabrao stranu Željke Markić.

U tportalovu redovnom pregledu svjetskih medija ove subote smo se fokusirali na događaje povezane uz Međunarodni dan borbe protiv korupcije: podmićene i korumpirane u Kini osuđuju na smrt, a njihovi su zatvori 'živi pakao'. Švicarska industrija satova stagnira jer se kineski tajkuni izbjegavaju pokazivati u javnosti s Patek Philippom na ruci. U Južnoj Koreji je konačno opozvana predsjednica optužena za mito i iznudu. Zbog mita i korupcije klimavo izgrađeni krov jedne crkve u Nigeriji srušio se i ubio 200 ljudi. U pregledu su i iznimke od ove teme, a jedna od njih je neobična austrijska 'kratica' za 'odgodu ponavljanja predsjedničkih izbora u drugom krugu', koja glasi: Bundespraesidentenstichwahlwiederholungsverschiebung' i koja je stoga zaslužila svoje mjesto u naslovu.

Katoličke udruge okupljene oko Zaklade Vigilare u predbožićno vrijeme su svojom žestokom kampanjom protiv prava na pobačaj uznemirile javnost. U fokusu kampanje je žena u visokom stupnju trudnoće i fetus koji govori: 'Dok vi slavite Božić, mene moja mama planira ubiti', 'Želim živjeti'. Reagirala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te je osudila takvu kampanju i pozvala DORH da utvrdi radi li se o govoru mržnje jer se žene koje koriste zakonsko pravo na pobačaj naziva ubojicama. Budući da se protivnici i zagovornici prava na pobačaj u svojoj kampanji pozivaju na iste dokumente i sudske presude, odgovor na pitanje tko govori istinu zatražili smo od znanstvenice s Instituta za društvena istraživanja Ivo Pilar, dr. Ivane Radačić, specijalizirane za problematiku zaštite ljudskih prava.

U fokusu našeg novinara iz rubrike Biznis našao se ruski energetski div Rosnjeft, kojem su u manje od 15 godina prihodi skočili s dvije na gotovo 150 milijardi dolara. Kompanija koja je svojevremeno željela kupiti Inu zahvaljujući Donaldu Trumpu odnedavno se nalazi na vrlo osjetljivoj poziciji globalne geopolitike.

U mjesecu u kojem će se definitivno otvoriti najviše pjenušaca donosimo priču obitelji Zelenika iz Iloka, čiji članovi za sebe kažu da su ‘domaći uvoz’. Najprije su ih priznali u svijetu, a tek onda u Hrvatskoj - iz koje se cijelo vrijeme nisu makli…

Osim otvaranja pjenušaca, za ovo božićno-novogodišnje razdoblje uvriježila se loša popratna pojava, a to je blagdanski blues. 'Uspori. Diši. Osjeti tijelo', najjednostavnije savjetuje terapeut Dane Cvijanović kako se pred kraj jedne i početak nove godine suočiti s blagdanskim ludilom, stresom i depresijom…

Još zanimljivih priloga s tportala pročitajte ovdje.SaveSave