VISOKE CIJENE GRIJANJA

Ako Riječani mogu plaćati koliko potroše, zašto ne mogu ostali?

20.09.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Tvrtka Energo i Grad Rijeka ponudili su građanima mogućnost subvencioniranog ugrađivanja razdjelnika u njihove radijatore. Ugradnja razdjelnika i termostatskih ventila svakom korisniku donosi mogućnost reguliranja grijanja u vlastitom domu. Dvogodišnja iskustva primjene razdjelnika pokazala su da se prosječna potrošnja energije u zgradi koja ima razdjelnike smanjuje za 25 posto. Cijelu investiciju tešku 7,6 milijuna kuna finacirali su u otprilike jednakom iznosu korisnici s jedne strane te Grad Rijeka i Fond za zaštitu okoliša s druge

Prošle zime grijanje je u Rijeci poskupjelo za gotovo 40 posto. Toplinu u riječke radijatore isporučuje Trgovačko društvo Energo, u većinskom vlasništvu Grada Rijeke, a poskupljenje je opravdano drastičnim povećanjem cijena energenata, ali i činjenicom da Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) dotad godinama nije dozvoljavala usklađivanje cijena grijanja s cijenom sirovina. Očekivano, poskupljenje je izazvalo val nezadovoljstva, a na pitanje hoće li biti novog poskupljenja, iz Energa poručuju kako to ne ovisi o njima već o odluci HERA-e.

Uz subvenciju 250 kn po radijatoru

Subvencije za ugradnju razdjelnika i termostatskih ventila mogli suostvariti svi korisnici toplinske energije na distributivnom sustavucentralnog grijanja u Rijeci ako je u zgradi suglasno više od 51 postosuvlasnika. Ovisno o zgradi, korisnici su morali izdvojiti oko 250 kunapo radijatoru, uz napomenu da su zgrade imale mogućnost dogovora obročneotplate ali u dogovoru sa ugovorenim izvodačem radova.

Inače, Energo i Grad Rijeka građanima su ponudili mogućnost subvencioniranog ugrađivanja razdjelnika u njihove radijatore. Ugradnja razdjelnika i termostatskih ventila svakom korisniku donosi mogućnost reguliranja grijanja u vlastitom domu, a samim tim i plaćanje računa za grijanje po principu 'plati onoliko koliko si i potrošio', poručuju iz riječkog Energa

Svaki korisnik, dakle, regulacijom termostatskog ventila sam utječe na temperaturu, odnosno na visinu troška za grijanje i ne ovisi o drugimkorisnicima unutar stambene zgrade. Prema podacima iz Energa, dvogodišnja iskustva primjene razdjelnika pokazala su da se prosječna potrošnja energije u zgradi koja ima razdjelnike smanjuje za 25 posto, što znači manja novčana izdvajanja, ali i odgovornije ekološko ponašanje, odnosno manje emisija štetnih plinova u okoliš.

U Energu kažu da je za subvencioniranje ugradnje razdjelnika i termostatskih ventila utrošeno, sveukupno kroz prvu i drugu fazu, nešto više od 3,6 milijuna kuna.

'Ugovor o sufinanciranju sklopljen je između Grada Rijeke i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U prvoj i drugoj fazi natječaja Grad Rijeka je pokrivao 21 posto od ukupnog iznosa zaprimljenih ponuda, dok je Fond u prvoj fazi pokrivao 28,33, a u drugoj 25,5 posto ukupnog iznosa zaprimljenih ponuda. Sumarno gledajući, kroz obje faze ugradnje Grad Rijeka je subvencionirao 1,59 milijuna kuna, dok je Fond subvencionirao 2,02 milijuna kuna.

Razliku su financirali korisnici što iz sredstava pričuve ili kreditnim zaduženjima, ukupno 3,98 milijuna kuna kroz obje faze. Energo je bio nositelj provedbe natječaja za ugradnju razdjelnika', objašnjavaju u toj gradskoj tvrtki.

U Rijeci je dosad ugrađeno 15.759 razdjelnika i 15.239 termostatskih ventila u 3.806 stanova kod korisnika centralnog grijanja. Ukupno na distributivnoj mreži ima 9.390 korisnika, u sektoru domaćinstava. Iako je ugradnja razdjelnika dobrovoljna, suvlasnici u riječkim zgradama u većini slučajeva su gotovo jednoglasno pristajali na njihovu ugradnju.

Inače, projekt ugradnje razdjelnika je započeo 2010. godine, a njegov nastavak ovisi o natječaju za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti od strane Fonda, što se tek očekuje.Unatoč ugradnji razdjelnika, brojnim su Riječanima, što zbog poskupljenja grijanja, što zbog jako hladne zime, prošle sezone dolazili vrlo veliki računi za grijanje.