SPORAZUM PRED AKTIVIRANJEM?

'Ako BDP nastavi rasti, plaće skaču za 6 posto'

26.10.2015 u 16:05

Bionic
Reading

'Tempiranu bombu', kako je sporazum bivše premijerke Jadranke Kosor sa sindikatima iz 2011. opisao dio javnosti, buduća SDP-ova vlada namjerava poštovati i provesti - otkrio je potpredsjednik današnje Vlade Branko Grčić na konferenciji za novinare u Splitu

Sporazumom potpisanim prije četiri godine, tek nekoliko dana uoči izbora, predviđeno je da u slučaju prosječnog rasta BDP-a od dva posto u dva uzastopna kvartala osnovica plaća u javnim službama raste za prosječno šest posto, odnosno povećala bi se sa sadašnjih 5108,84 na 5415,37 kuna bruto. Državu bi to stajalo 1,8 milijardi kuna godišnje, a neslužbeni izvori iz Vlade dosad su poručivali da novca nema i da postoje samo dvije opcije: novi dogovor sa sindikatima ili bankrot javnih financija.

'Apsolutno, ako je nešto zapisano i ako su ispunjeni uvjeti, moramo razgovarati sa sindikatima o realizaciji dogovorenog', odgovorio je Grčić na pitanje tportala.

Hrvatski BDP u drugom tromjesečnu rastao je za 1,2 posto, a optimisti predviđaju da će u trećem kvartalu skočiti za gotovo 3 posto - što bi značilo da je ispunjen uvjet za povećanje plaća 240 tisuća ljudi u javnom sektoru.

'Bit ćemo još sretniji u trenutku kada BDP bude rastao iznad dva posto. Već u ovom trenutku rast je omogućio da ukupni prihodi proračuna u prvih devet mjeseci budu za četiri milijarde kuna veći nego u istom razdoblju prošle godine. Ako rast bude još veći, veća će biti i prihodovna strana i to je najbolji način rješavanja deficita i javnog duga. To je ono za što smo se borili, to su ključne pretpostavke za rast plaća i mirovina', kazao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade i SDP-a procvjetao je od sreće kada je objavljen stav njemačkog IFO instituta, koji navodno izrađuje gospodarski program za buduću HDZ-ovu vladu, da bi obećano smanjenje stope PDV-a s 25 na 20 posto bilo štetno za gospodarstvo.

'Stvar je došla do apsurda jer i oni koji su sukreirali HDZ-ov program imaju stav da bi smanjenje PDV-a bilo kontraproduktivno, da bi ugrozilo javne financije i imalo negativan odjek među investitorima. To bi bio ogroman gubitak od 23 milijarde kuna u četiri godine i potez je neizdrživ bez rezova rashoda. Konkretno, izračunali smo da bi se prosječna mirovina smanjila za 230 kuna, a prosječna plaća za 500 do 600 kuna mjesečno. Taj udar bi potpuno uništio javne financije', upozorio je Grčić i prozvao Tomislava Karamarka i HDZ da 'lutaju, zbunjuju građane i stručnu javnost'.

'Ne igrajte se s hrvatskim proračunom i ne ugrožavajte ono što smo postigli', poručio je.

'Europska komisija je dala preporuku da se ne dira PDV, nego smanjuje porez na plaće i to smo već najavili, od iduće godine ide novo rasterećenje i povećanje plaća za milijun građana, ali i usklađivanje mirovina. To je pravi put, a ne zadiranje u poreze koje bi dovelo do bolnih rezova. A smanjenje PDV-a često se opravdava smanjenjem cijena koje se ni ne dogodi; naša politika je da nećemo ovisiti o dobroj volji trgovaca, već ćemo ostaviti novac u rukama građana', zaključio je Grčić.

Kazao je da su SDP-ova predizborna obećanja procijenjena na četiri milijarde kuna, što je realno i ostvarivo, dok se HDZ razbacuje s čak 33 milijarde kuna.