FRANCOIS HOLLANDE

'Akcija u Alžiru poprimila 'dramatične' razmjere'

18.01.2013 u 08:41

Bionic
Reading

Tridesetero talaca, među kojima sedmero stranaca, ubijeno je u operaciji alžirske vojske koja je u četvrtak krenula u akciju oslobađanja stotina talaca koje je islamistička gerila držala u plinskom postrojenju Tinganturin na istoku zemlje, objavio je kasno u četvrtak izvor u alžirskoj službi sigurnosti

Izvor je kazao Reutersu da su među poginulim stranim taocima dva japanska, dva britanska i jedan francuski državljanin. Nacionalnosti ostalih zasad nisu poznate. Moguće je da će broj žrtava rasti jer vojska još pretražuje postrojenje nakon završetka operacije oslobađanja, kazao je izvor i dodao da je u akciji ubijeno najmanje 11 islamista, uključujući i vođu skupine Abu al-Baraa. Prethodno je Al Jazeera objavila da su najmanje trideset četiri taoca i 14 otmičara ubijeni, pozivajući se na izvore iz skupine koja je izvršila otmicu. Treba napomenuti da su vijesti o akciji koje su stizale tijekom dana proturječne, ali Al Jazeera se poziva na direktne kontakte s islamistima koje imaju dvije mauritanske agencije. Reuters, pozivajući se na izvore bliske akciji, tvrdio da je 25 stranih talaca pobjeglo, a da ih je šest ubijeno. Gotovo šest stotina alžirskih radnika i četvorica stranih talaca, dvojica iz Škotske, jedan iz Francuske i jedan iz Kenije, oslobođeno je akcijom alžirske vojske, javlja alžirska agencija APS. Oslobođen je i jedan Irac koji je također bio otet.

On se javio svojoj obitelji mobitelom. Teško naoružani militantni islamisti su u srijedu zauzeli plinsku platformu u blizini In Amenasa u Alžiru duboko u Sahari, u neposrednoj blizini granice s Libijom na kojoj su zatočili 40-ak stranih i brojne domaće radnike. Navodno je otmica odmazda alžirskoj vladi što je dopustila Francuskoj korištenje svoga zračnog prostora za napade na pobunjenike koji nadziru sjever Malija.

Prema izvoru Al Jazeere, sukob u kojemu je poginulo gotovo 50 ljudi dogodio se nakon što je alžirska vojska helikopterom napala konvoj kojim su se islamisti pokušali izvući prema Libiji. Napad je preživjelo sedmero talaca – dva Amerikanca, tri Belgijanca i po jedan Japanac i Britanac.
Nejasno je što se dogodilo nakon bitke, je li alžirska vojska nastavila potjeru za islamistima ili su jednostavno pobjegli. Alžirski mediji su objavili da vojska kontrolira postrojenje.

Sama otmica je započela nakon što je napadnut autobus koji je prevozio radnike na plinsku platformu s obližnjega aerodroma, ali su napadači tada otjerani. Prema informacijama alžirske vlade, u napadu su sudjelovali teško naoružani borci koji su stigli trima vozilima.

Alžirski ministar unutrašnjih poslova Daho Ould odbacio je teoriju po kojoj su borci došli iz Libije, koja je 100 kilometara daleko od platforme, ili iz 1.000 kilometara dalekog Malija. On smatra da se radi o domaćim odmetnicima iz skupine koju vodi Moktar Belmoktar, zvani Jednooki, Al Kaidin čovjek u Sahari. Glasnogovornik alžirske vlade je potvrdio da su u akciji vojske neki od talaca ubijeni, ali je naglasio da je vojska morala odlučno reagirati zbog stava njihovih otmičara 'umri muški'. Ministar komunikacija Muhamed Said je u izjavi za državnu agenciju APS potvrdio da su mnogi islamisti ubijeni, ali i taoci. On je naglasio da Alžir, koji je prošao kroz krvavi građanski rat s islamističkim pobunjenicima tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, s teroristima ne pregovara.

Oglasio se i francuski predsjednik Francois Hollande koji je kazao da talačka kriza u Alžiru pokazuje da je intervencija u Maliju bila opravdana. Kazao je da je akcija oslobađanja alžirske vojske poprimila 'dramatične' razmjere, ali da nema dovoljno podataka koji bi mu dopustili pravu procjenu situacije. Britanski premijer David Cameron zbog talačke krize odgodio je dugo očekivani govor o budućnosti njegove zemlje u Europskoj uniji i upozorio građane da mogu očekivati loše vijesti.

Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitička pitanja, u 'Dnevniku 3' je rekao da je čudno što se Alžirci nisu konzultirali sa saveznicima i sa zemljama iz kojih taoci dolaze, nego su sami krenuli u akciju oslobađanja. On je objasnio kako je alžirska vojska još iz vremena građanskog rata usvojila pravilo po kojem ne pregovara s teroristima i na nasilje odgovara nasiljem. 'Očito je da nisu imali namjeru pregovarati', kazao je on i dodao da je riječ o očitoj pogrešci alžirske vojske. Cvrtila je primijetio i da su se Francuzi možda malo zaletjeli kada su krenuli u vojnu akciju u Mali. 'Pobunjenici u suradnji s Al Kaidom dobro su naoružani i organizirani, čvrsto drže teritorij i dobro se brane', zaključio je on.   

Postrojenje Tingaturin nalazi se u pustinji, 40 kilometara južno od Amenasa, koji je blizu granice s Libijom, i 1.300 kilometara jugoistočno od glavnog grada Alžira. Postrojenjem upravlja britanska kompanija BP zajedno s alžirskom državnom kompanijom Sonatrach i norveškim Statoilom.