Sajam zdravlja

Akcija "Štampar u tvom kvartu" kreće po zagrebačkim četvrtima

05.10.2022 u 11:24

Bionic
Reading

NZJZ "Dr. Andrija Štampar" pokreće sajam zdravlja na kojem će stanovnici zagrebačkih četvrti moći obaviti preventivne preglede i dobiti savjete liječnika a akcijom se želi oživjeti Štamparov postulat da je glavno mjesto liječničkog djelovanja tamo gdje ljudi žive, a ne ordinacija

Sajam zdravlja "Štampar u tvom kvartu" gostovat će u svim zagrebačkim četvrtima a započet će ove subotu u četvrti Novi Zagreb - zapad, na platou pokraj tržnice Trnsko od 9 do 12 sati.

Građani će se moći posavjetovati sa zdravstvenim djelatnicima, izmjeriti tlak i razinu glukoze u krvi, saznati više o preventivnim programima ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva, a najmlađi naučiti kako pravilno oprati zubiće ili izgraditi piramidu pravilne prehrane.

Svi će se moći informirati kako pravilno čitati deklaracije na dječjim igračkama te hrani, savjetovati o kvaliteti zraka, važnosti nepušenja te sudjelovati na edukacijama i radionicama usmjerenim na očuvanje zdravlja i podizanje kvalitete života na razini čitave zajednice.

Uz Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar“, organizatori akcije su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, zagrebački domovi zdravlja te predstavnici gradskih četvrti. Grad će tom prigodom predstavit i nadstandarde koji su osigurani za građane iz područja zdravstvene i socijalne skrbi.

Javno zdravstvo Grada Zagreba vraća se svojim temeljnim postulatima koje je postavio utemeljitelj javnog zdravstva u Hrvatskoj dr. Andrija Štampar, kaže ravnatelje NZJZ-a Branko Kolarić.

Ideja javnozdravstvenog sajma jest približiti zdravstvenu uslugu svim stanovnicima Zagreba te obići svaku gradsku četvrt i brigu o zdravlju naših sugrađana dovesti na njihov kućni prag. Naši djelatnici izaći će među ljude te na taj način približiti preventivne zdravstvene preglede svim dobnim skupinama našega grada, istaknuo je Kolarić.

U Zavodu kažu da će u narednim tjednima sajam će posjetiti Sesvete i Podsused - Vrapče smatrajući da je važno provođenje akcija u gradskim četvrtima koje su izvan najužeg centra Grada.