raste broj zaraženih

Nove podvarijante omikrona zaraznije i brže se šire, ali je blaža klinička slika

04.07.2022 u 09:00

Bionic
Reading

O tome kakva je trenutno situacija što se tiče oboljelih od covida u Hrvatskoj, u 'Dobro jutro, Hrvatska' govorila je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja 'Andrija Štampar' Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

'Prema jučerašnjem izvještaju, u Hrvatskoj je trenutno 6336 aktivnih slučajeva. Tu se negdje kreću brojevi jer svaki dan ima onih koji se oporave i novih koji obolijevaju', rekla je za HTV. Većinom dolaze nove podvarijante virusa i izazivaju blaže simptome.

Kujundžić Tiljak objasnila je da su nove podvarijante BA.4 i BA.5 zaraznije i brže se šire, ali je blaža klinička slika kod onih koji su cijepljeni ili su preboljeli. 'Imamo trend od 275 ljudi na bolničkom liječenju, pet osoba na respiratoru, nekoliko preminulih. Bolest može imati i težu kliničku sliku. Simptomi su karakteristični za nešto što bismo ranije nazvali ljetnom virozom, ali uz jako izraženu glavobolju', dodala je.

Objasnila je da se oni koji su pozitivni na COVID-19 trebaju izolirati sedam dana, a u slučaju da nemaju simptoma, peti dan mogu se testirati i prekinuti izolaciju, ali uz obavezno nošenje maski. Osobe koje nisu cijepljene moraju biti u izolaciji 10 dana.

'Virus pokušava preživjeti i nalazi nove načine na koje preživjeti. Došlo je do novih mutacija na tzv. S proteinu virusa i te mutacije omogućuju mu da izbjegne imunološki odgovor koji smo stekli preboljenjem ili cijepljenjem. Ove varijante virusa daju i blažu kliničku sliku - virusu je u interesu da preživi, ne da ubije domaćina. Na neki način virus se prilagođava i pronalazi načine, no postao je zarazniji, brže se širi i klinička slika je blaža. Međutim, kada bude velik broj aktivnih slučajeva, onda će se povećati i broj onih na bolničkom liječenju', rekla je.

Nije 100 posto sigurno da netko neće razviti težu kliničku sliku, rekla je. 'U Hrvatskoj je cijepljeno 60 posto ukupnog, odnosno 70 posto odraslog stanovništva. Ako gledamo treću booster dozu, cijepljeno je 23 posto ukupnog i 28 posto odraslog stanovništva', dodala je.

Osvrnula se na epidemiološke mjere koje ostaju na snazi i rekla da je nošenje maski obavezno u zdravstvenim ustanovama i ustanovama skrbi za stare i nemoćne. 'Kada ste u zatvorenom ili u velikoj grupi ljudi, možete nositi masku. Nitko vam to ne brani - svatko tko želi, može nositi masku da se zaštiti. Redovito pranje ruku, dezinfekcija i higijena su ono što nam pomaže i to ne bismo smjeli zanemariti. Probajmo zadržati tu naviku, to je dobra navika koja nas štiti od svih zaraznih bolesti, ne samo od covida', rekla je.

Na pitanje jesu li se covid i gripa izjednačili, rekla je da je covid još uvijek više dominantan, a prema njemu se treba postaviti kao što smo se postavljali prema gripi - ako imate simptome i bolesni ste, morate mirovati da brže prođe.