GOSPODARENJE OTPADOM

Akcija mladih: Komadina i Obersnel su smislili dijabolički plan gradnje spalionice otpada na području Rijeke

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 23.01.2021 12:23
  • Objavljeno 23.01.2021 u 12:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Akcija mladih najavila je u subotu da će predložiti zaključak na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Rijeke da se sadašnja i buduća vlast u gradu obvežu na hitnu provedbu zakonom propisanog primarnog odvajanja otpada i zabrane gradnje spalionice otpada na području Rijeke

Gradski vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda na konferenciji za novinstvo ustvrdio je da primarno odvajanje otpada nema alternativu u gospodarenju otpadom.

Posebno ne u pokretanju spalionice otpada pred našim prozorima, koja se maskira nazivom energana, rekao je Vivoda. Mora zaživjeti primarno odvajanje sa ciljem smanjenja miješanog otpada koje se dovozi u Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, usporedno s izgradnjom sortirnica i kompostana za odvojeno prikupljanje biootpada, naveo je.

Istaknuo je da Akcija mladih cijeli tekući mandat Gradskog vijeća Rijeke upozorava na neodrživost postojećeg sustava gospodarenja otpadom i njegov raspad.

Vivoda je ustvrdio da su sad primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel "smislili dijabolički plan gradnje spalionice otpada na području Rijeke, želeći sanirati deset godina nerada, župan u Marišćini, a gradonačelnik s planom gospodarenje otpada u Rijeci".

Vijećnica Akcije mladih u mjesnom odboru Sušačka Draga, gdje se namjeravalo graditi spalionicu, odnosno energanu, sa zadovoljstvom je istaknula da je zajedničkom akcijom politike i građana zaustavljena gradnja. Naime, u petak je objavljeno da tvrtka Energo, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija odustaju od gradnje energane zbog toga što je Sušačka Draga vodozaštitno područje.

Naglasila je da je ona pokrenula inicijativu u mjesnom odboru protivljenja izgradnji. Mnogo građana se javilo, nismo dobivali konkretne odgovore pa se pokrenulo potpisivanje peticije, koju je potpisalo 1200 građana, rekla je. No, dodala je, mještani su i dalje zabrinuti te se očekuje pismeno očitovanje da gradnja takvog postrojenja nije moguća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!