VIDA DEMARIN

Akademkinja zbog koje je Bandić opet u zatvoru

10.03.2015 u 19:40

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vraćen je u Remetinec nakon pokušaja utjecanja na svjedoke. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o akademkinji Vidi Demarin, uglednoj neurologinji koja je bila na Bandićevoj listi na lokalnim izborima

Neslužbeno se doznaje da je razlog povrtaka Milana Bandića u Remetinec to što je pokušao utjecati na akademkinju Vidu Demarin te da ju je poticao da da lažni iskaz. S obzirom na to da je USKOK priopćio kako je do proširenja istrage protiv Bandića došlo nakon što je PNUSKOK-u podnesena kaznena prijava, nameće se zaključak da su ili V. Demarin ili netko njoj blizak policiji prijavili pritiske kojima je bila izložena, a sve je to u konačnici, kako sada ispada, završilo novim pravosudnim problemima za Bandića. USKOK ga sumnjiči i da je od V. Demarin dva puta tražio da promijeni iskaz koji je dala istražiteljima te da potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti, javlja HTV.

Akademkinja Vida Demarin je neuropsihijatrica, znanstvena savjetnica i redovita profesorica u trajnom zvanju Sveučilišta u Zagrebu, članica je i suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnost od 2002, te redovita članica od 2010. Bila je predstojnica Klinike za neurologiju KBC «Sestre milosrdnice» do 2011.
Objavila je više od tisuću znanstvenih i stručnih radova, 83 knjige i nastavnih tekstova, a održala je i niz predavanja na međunarodnim i domaćim skupovima. Osnovno je područje njezina djelovanja proučavanje krvožilnih poremećaja mozga, moždane autoregulacije, neuroplastičnosti mozga i glavobolje.


Dobila je nekoliko nagrada i priznanja, među njima nagradu «Ladislav Rakovac» HLZ-a 2001, Neurosonološke istraživačke grupe Svjetske federacije neurologa 2005. i Europskog društva za moždani udar 2003. Svojim znanstvenim i stručnim radom značajno je utjecala na razvoj neuroznanosti u nas i u svijetu, te se afirmirala u zemlji i inozemstvu i uspostavila plodnu suradnju s najprestižnijim institucijama u svijetu.

Vida Demarin je na prošli lokalnim izborima pristala biti na listi Milana Bandića s nizom drugih poznatih Zagrepčanki, među kojima su odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko, književnica Milana Vuković-Runjić, sportašica Sandra Perković, te Bandićeve zamjenice Vesna Kusin i Sandra Švaljek. Sada je pak usred istrage USKOK-a, jer je Milan Bandić od Demarin navodno tražio da potpiše kako je kako umjetnine pronađene u Bandićevoj vikendici nisu njegovo vlasništvo, već da su donirane Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti. Tvrdio je da su umjetnine - njih navodno čak 500 - u njegovoj vikendici samo bile pohranjene, a takav dokument, za koji USKOK smatra da je krivotvoren te da služi kako bi se prikrilo podrijetlo imovine, Bandić je potom priložio u žalbi Vrhovnom sudu.