nema majmuniranja

Akademici u Srbiji protiv Darwinove teorije evolucije

05.05.2017 u 19:33

Bionic
Reading

Srbijanskom Ministarstvu prosvjete, Odboru za obrazovanje, predsjedništvu Srpske akademije nauka (SANU) i sveučilištima diljem Srbije predana je peticija za reviziju nastave Darwinove teorije evolucije, objavili su mediji u petak

Peticiju su potpisala 52 akademika, znanstvenih savjetnika i profesora fakulteta, 61 doktor znanosti, pet magistara znanosti i pedeset liječnika  specijalista, piše dnevnik ‘Danas”.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i kemičara, osam umjetnika kao i pet novinara i svećenika.

Potpisnici mole nadležne institucije da ‘ozbiljno razmotre navedene činjenice u  obrazloženju peticije te razmjerno važnoj ulozi u državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usuglašavanju navedenih činjenica’.

Dekan Biološkog fakulteta u Beogradu Željko Tomanović ocijenio je da se radi ‘ o starim, potpuno anakronim i neznanstvenim idejama za koje ne postoji nijedna znanstvena spoznaja koja bi im išla u prilog”.

‘Mada sam siguran da državne institucije neće ozbiljno shvatiti peticiju, ipak će visokoškolske i znanstvene ustanove reagirati kod nadležnih’, rekao je Tomanović za ‘Danas’.

Inicijative i gledišta navedena u peticiji o  navodno ‘spornoj” Darwinovoj teoriji evolucije nisu novost u srbijanskom obrazovanju. 

Sveučilišna profesorica i bivša ministrica prosvjete u vladi Vojislava KoštuniceLjiljana Čolić, govorila je da je moguće izbacivanje Darwinove teorije evolucije iz nastavnog programa nakon čega je, pod pritiskom znanstvenih krugova 2004. godine podnijela ostavku.