STRAH OD MELANOMA

Srbija zabranjuje maloljetnicima solarije

29.04.2017 u 14:51

Bionic
Reading

Upotreba solarija u susjednoj Srbiji trebala bi do kraja ove godine biti zabranjena osoba mlađim od 18 godina, najavilo je tamošnje ministarstvo zdravstva. Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je solarij u prvu skupinu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu

Kako javljaju srbijanski mediji, državni tajnik ministarstva zdravstva Ferenc Vicko najavio je kako će zabrana solarija za maloljetnike biti regulirana pravilnikom.

'Prije donošenja Zakona o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih skupina za izradu segmenata koji reguliraju upotrebu solarija. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz tijela Republike Srbije', rekao je Vicko tijekom jučerašnjeg obilježavanja Europskog dana borbe protiv melanoma - Euromelanoma 2017.

Zamjenik predsjednika Udruge dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević kaže da je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godina posljedica ultraljubičastih zračenja u solariju.

Prema dostupnim podacima, gotovo 3.500 slučajeva melanoma u Europi posljedica je izlaganja kože u solariju.

Istraživanja provedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da je 38 posto srednjoškolaca bar jednom posjetilo solarij, dok su neki počeli obilaziti salone za sunčanje već sa 13 godina.

'Oko osam posto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solariju, što je ogromna količina zračenja', kaže Škiljević koji podsjeća kako godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.