'drske djevojke'

Konzervativci ljuti zbog crtića o promjeni spola, pobunio se i zastupnik suverenista. S HRT-a objasnili o čemu je riječ

21.03.2023 u 09:24

Bionic
Reading

HRT 3 je u subotu, nešto prije 14 sati, emitirao za dio hrvatske javnosti spornu epizodu francuske crtane serije 'Drske djevojke', u kojoj muška osoba razgovara s psihologinjom. 'Što mi je?' postavlja pitanje psihologinji, na što mu ona odgovara: 'Imaš spolne osobine muškarca, ali žena si. To je to. Medicina ti može pomoći feminizirati tijelo. No neće biti lako.' Na to muškarac odgovara psihologinji: 'Ovako ne mogu dalje, učinimo to! Svijet me vidi kakva jesam. Vrijeme je za promjenu spola'

Dio javnosti je, kako navodi Slobodna Dalmacija, ostao zgrožen emitiranjem takvog sadržaja u 14 sati, netom nakon što je završio dječji program 'Juhuhu'. 'Ovo je klasično ispiranje mozga prikazano dječjom animacijom. Sramota!' jedan je od komentara.

U ime revoltiranih građana na Facebooku je prosvjedovao i saborski zastupnik suverenista Marko Milanović Litre.

'Osuđujem neodgovornu odluku nacionalne televizije da emitira seriju 'Drskih djevojaka', jer ne samo da zanemaruje volju većine, već i aktivno doprinosi eroziji naših cijenjenih povijesnih vrijednosti. Ključno je da kao narod ostanemo budni u obrani svojih ideala i nepokolebljivi u zalaganju za očuvanje svetosti hrvatskih obitelji. Pozivam HRT i sve odgovorne strane da razmotre moguće posljedice promicanja takve ideologije i da poštuju vrijednosti koje su dugo temelj našeg naroda. Pitanje koje si svi moramo postaviti je sljedeće: Jesmo li spremni riskirati dobrobit naših ljudi u ime ideologije koja izaziva podjele i kontroverze? Trebamo djelovati kako bismo osigurali da odgovor bude odlučno NE.

Vrijeme je da HRT pokaže veću odgovornost prema hrvatskom narodu odabirom programa koji će biti više usklađen s uvjerenjima i vrijednostima naših građana. Naša je zajednička odgovornost osigurati da se naša djeca odgajaju na snažnim temeljima ukorijenjenima u našim tradicionalnim načelima i da sadržaj predstavljen na našoj nacionalnoj televiziji odražava bit našeg društva', napisao je između ostalog.

Kako s Prisavlja objašnjavaju za Slobodnu Dalmaciju, crtana serija 'Drske djevojke' snimljena je prema stripu Culottees, koji govori o snažnim ženama koje su mijenjale povijest, a odabrala ju je Rahela Štefanović, glavna urednica televizijskih kanala HRT-a te Međunarodnog programskog kanala.

'Sporna' epizoda crtića 'Drske djevojke' govori o bivšem američkom vojniku koji je 1950-ih godina promijenio spol i postao aktivistica Christine Jorgensen kao prva osoba u SAD-u poznata po tome što je promijenila spol.

'Riječ je o 5-minutnoj formi, a u ‘Ženskom mjesecu‘, kako smo nazvali ovaj ožujak na Trećem, svakoga dana emitiramo nekoliko puta jednu epizodu. Konkretno, u animiranoj epizodi, emitiranoj u subotu 18. ožujka na HRT-u 3 (nekoliko puta, u intervalu između 13.52 i 18.20 sati - dakle nakon što u 13 sati završi Dječji program), a koju spominju i na društvenim mrežama, riječ je o Christine Jorgensen (1926.), američkoj glumici koja je postala prva holivudska glumica koja je javno progovorila o promjeni spola. Napominjemo da je serijal ‘Drske djevojke‘ namijenjen općoj populaciji - iznad osam godina - i nije emitiran u sklopu dječjeg programa 'Juhuhu'', rekli su iz HRT-a.

Uredništvo HRT-a naglašava da je riječ o visokokvalitetnom sadržaju koji promiče temeljne vrijednosti kao što su sloboda, ravnopravnost, suživot, vjerska i rasna tolerancija, borba za ljudska prava itd. Svaka epizoda obrađuje neku stvarnu ženu koja je u svom polju djelovanja na neki način imala pionirsku ulogu, a zbog čega danas žene imaju jednaka prava (od obrazovanja do prava glasa ili jednake plaće). Serijal ne samo da ne vrijeđa osjećaje gledatelja, već naprotiv, na sofisticiran i zabavan način prikazuje crtice iz povijesti koje su dovele do ovog našeg trenutka u kojem napokon svi, barem u demokratskim društvima, uživamo jednake slobode, rekli su iz HRT-a za Slobodnu Dalmaciju.