otvoreno

Afrikanist Saša Ričković: Javnost, Vlada i predsjednik vode hajku na posvojitelje djece iz DR Konga

16.01.2023 u 23:41

Bionic
Reading

I dalje je neizvjesna sudbina osmero Hrvata u Zambiji optuženih za trgovinu ljudima. Još nisu pušteni da se brane sa slobode.

U HTV-ovoj emisiji Otvoreno raspravljalo se o tome kakva su iskustva onih koji su posvojili dijete iz Demokratske Republike Kongo - dosad je u Hrvatskoj iz te države posvojeno više od 130 djece. Postoje li rupe u zakonu? Kako se štite djeca?

Afrikanist Saša Ričković, koji je i sam 2013. pomogao jednom čovjeku pri posvojenju djeteta iz DR Konga, pozdravio je posvojitelje koji su djeci pružili budućnost, sređen život i obitelj koja ih voli, a osudio hajku koju, kako je rekao, vode hrvatska javnost, mediji, Vlada i predsjednik.

Istaknuo je kako su i posvojena djeca koja se također nalaze u Zambiji hrvatski državljani.

'Radi se o hrvatskim državljanima, radi se o djeci koja imaju hrvatske putovnice, i Ministarstvo vanjskih poslova nije briga gdje su ta djeca i što rade', rekao je Ričković.

Odbacujući optužbe za trgovinu ljudima rekao je da, da bi trgovali, morate imati motive trgovca - profit, odnosno novac. Što mislite, da su oni došli dolje da bi kupili tu djecu?, dodao je.

Lovorka Marinović, stručnjakinja za migracije i trgovinu ljudima, složila se s Ričkovićem.

'Smatram da je primarna uloga države da štiti svoje građane. U ovom slučaju to je 12 građana - to je osam posvojitelja i četvero posvojene djece. Naravno, ta je sigurnost za posvojitelje, a i za tu djecu izostala i ja to jedino mogu tumačiti kao ignorantski stav prema građanima Hrvatske i da je to nemar i nečinjenje države', poručila je.

  • +3
Zambija: Uhićeni Hrvati pušteni da se brane sa slobode Izvor: Pixsell / Autor: Stringer

Međutim, Marinović je dodala kako mogućnost trgovanja ljudima postoji i vrlo je velika, te da je to već dugi niz godina problem u Kongu.

'Ali uređene države osnovale su agencije koje legalno posvajaju djecu u Kongu i u drugim državama', rekla je. Kod nas toga nema.

Mnoge države EU-a zabranile posvajanje iz Konga Diana Topčić-Rosenberg, osnivačica Adopte, udruge za potporu posvajanju, rekla je da razumije potrebu ljudi da posvoje djecu i ostvare roditeljstvo i složila se da je odgovornost države da posvojiteljima i djeci zagarantira sigurnost. Govoreći o međudržavnim posvojenjima, istaknula je odredbe Haaške konvencije, čija je intencija bila, kako je rekla, spriječiti upravo mogućnosti trgovanja djecom.

'Mi kao država potpisnica Haaške konvencije ne možemo dozvoliti da se posvajaju djeca ukoliko u taj postupak nisu uključena nadležna tijela ta države. Takva neovisna posvajanja su zabranjena', rekla je Topčić-Rosenberg.

Rekla je da su mnoge države EU-a zabranile posvajanje iz Konga i uopće ne dozvoljavaju posvajanje iz država koje nisu potpisnice Haaške konvencije.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević rekla je da su, proučavajući činjenice vezane za slučaj posvojenja iz Konga, utvrdili kako međudržavna posvojenja djece iz država koje nisu potpisnice Haaških konvencija nije odgovarajuće regulirano te da samim time nije sigurno i ne predstavlja dovoljnu garanciju za djecu.

'Zato smo preporučili hitnu promjenu, hitnu izmjenu postojećih propisa ili donošenje određenih smjernica ili protokola kako bi se osigurala i dala garancija toj djeci od nekih nelegalnih radnji', rekla je Pirnat Dragičević.

Dodala je kako su među ostalim preporučili da potencijalni posvojitelji moraju biti podobni, odnosno upisani u registar posvojitelja u RH.