prvi na udaru

Afrička unija žali zbog istupanja Rusije iz ugovora o žitaricama

18.07.2023 u 20:36

Bionic
Reading

Afrička unija je u utorak rekla da "žali" zbog ruske odluke o neproduljenju ugovora na temelju kojega su se ukrajinske žitarice izvozile preko Crnog mora unatoč ratu u Ukrajini.

"Žalim zbog prekida Crnomorske inicijative za izvoz žitarica koju je Afrička unija (AU) od početka podupirala", rekao je predsjednik Povjerenstva AU-a Moussa Faki Mahamat na Twitteru.

"Pozivam zainteresirane strane da riješe probleme kako bi se omogućio nastavak neprekinutog i sigurnog prolaska žitarica i gnojiva iz Ukrajine i Rusije na područja kojima su potrebni, napose u Afriku", dodao je.

Ugovor o izvozu žitarica, potpisan u srpnju 2022. u Istanbulu i produljivan dva puta, istekao je u ponedjeljak navečer u Istanbulu. Zahvaljujući njemu, iz ukrajinskih luka se u godinu dana izvezlo gotovo 33 milijuna tona žitarica, većinom kukuruza i pšenice, što je pridonijelo stabilizaciji svjetskih cijena hrane i otklanjanju opasnosti od nestašice.

Moskva nije htjela produljiti ugovor žaleći se na teškoće u isporuci svojih prehrambenih proizvoda i gnojiva i ocijenivši da nije omogućio isporuku žitarica siromašnim zemljama u planiranim količinama.

  • +3
Sjetva u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: IGOR TKACHENKO

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres je rekao da žali zbog takve odluke, istaknuvši da "stotinama milijuna ljudi" prijeti glad i da će oni "platiti cijenu" za nju.

Cijene žitarica su naglo skočile u Africi zbog pada uvoza koji je posljedica rata u Ukrajini, što pogoršava razorne učinke lokalnih sukoba i klimatskih promjena.