nova eskalacija

Putin opet stavio rampu na izvoz ukrajinskog žita

17.07.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Rusija je suspendirala svoje sudjelovanje u ugovoru o izvozu žitarica iz Crnog mora, priopćio je u ponedjeljak Kremlj.

Dogovor kojem su posredovali Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju prošle godine, imao je za cilj ublažiti globalnu prehrambenu krizu dopuštajući siguran izvoz ukrajinskog žita koje je blokirano rusko-ukrajinskim sukobom.

Sporazum je bio produživan nekoliko puta, a posljednja verzija je istjecala u ponedjeljak. Rusija je mjesecima govorila da nisu ispunjeni uvjeti za produljenje.

"Zapravo, crnomorski sporazumi danas su prestali važiti", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Reuters.

“Nažalost, dio ovih crnomorskih sporazuma koji se odnosi na Rusiju do sada nije proveden, tako da je njegovo djelovanje prekinuto."

Moskva se dugo žalila da postoje prepreke njezinom izvozu žitarica i gnojiva, iako to nije izravno sankcionirao Zapad, te je predstavila niz zahtjeva za koje kaže da nisu ispunjeni.

"Čim ruski dio dogovora bude ispunjen, ruska strana će se odmah vratiti provedbi ovog dogovora", rekao je Peskov.

Rekao je da odluka da se ne obnovi sporazum nije povezana s noćnim napadom na most između Rusije i Krima, koji je nazvao "terorističkim činom" i okrivio Ukrajinu.

Ukrajinska vojska sugerirala je da bi napad mogao biti neka vrsta provokacije same Rusije, ali su ukrajinski mediji citirali neidentificirane izvore koji su rekli da iza incidenta stoji ukrajinska služba sigurnosti.

"To su apsolutno nepovezani događaji. Čak i prije terorističkog napada, stav je objavio predsjednik Putin", rekao je Peskov.