talibanska obilježja

Afganistan: Završen napad u Kabulu, svi napadači likvidirani

04.08.2021 u 00:02

Bionic
Reading

Napad autobombom koji se u utorak navečer dogodio u Kabulu i u kojemu su sudjelovali napadači blizu kuće afganistanskog ministra obrane, "završen je i svi su napadači likvidirani", rekao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Mirwais Stanekzai

Snažnu eksploziju u Kabulu blizu "Zelene zone" pratili su sukobi vatrenim oružjem. Ubijeno je troje civila i sva tri napadača, rekli su dužnosnici.

Ozlijeđeno je još najmanje sedmero ljudi, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva Ghulam Dastagir Nazari. Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je da su operacije sigurnosnih snaga okončane smrću svih napadača.

Viši sigurnosni dužnosnik rekao je da se čini da je eksploziju uzrokovala automobil bomba i da je meta bio dom ministra obrane i pridružena rezidencija člana parlamenta.

Sjedinjene Države su u utorak osudile eksplozije u Kabulu kazavši da one nose sva obilježja talibanskih napada.

"Za sada ne možemo službeno reći da su oni odgovorni, ali napadi imaju sva obilježja talibanskih napada kakve smo vidjeli zadnjih tjedana", rekao je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price.

Ako talibani nastoje ugroziti mirovne pregovore u Dohi, "bit će međunarodni prognanici (...) i zabrinutost svih nas, jedna od glavnih zabrinutosti od brojnih je da će rezultat biti građanski rat", rekao je Price.

Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana pojačali su se u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem međunarodnih snaga predvođenih Amerikancima.

U utorak je američki izaslanik za Afganistan Zalmay Khalilzad rekao da su talibani i vlada u Kabulu daleko od dogovora i da talibani traže "lavovski udio" u novoj vladi.

Usporedno s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina rata talibani su pokrenuli ofenzive za preuzimanje glavnih gradova pokrajina i pred njima bježe tisuće civila stvarajući novu izbjegličku krizu.

Zastoj u pregovorima u Dohi bio je predmet telefonskog razgovora između američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i afganistanskog predsjednika Ashrafa Ganija te su se složili da pregovore treba ubrzati.