IZBORNA PRIJEVARA

Afganistan: Sumnjivo 1,5 milijuna glasova

16.09.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Oko 1,5 milijuna glasova na afganistanskim predsjedničkim izborima održanima 20. kolovoza je sumnjivo, a tri četvrtine tih glasova išlo je u korist predsjednika na odlasku Hamida Karzaija, priopćili su promatrači Europske unije

'Izračunali smo da je oko 1,5 milijuna glasova sumnjivo, a od tog broja je 1,1 milijun išlo u korist Hamida Karzaija, dok se njegov suparnik, bivši ministar vanjskih poslova Abdulah Abdulah, okoristio s oko 300.000 glasova', objasnila je Dimitra Ioannou, pomoćnica promatračke misije EU-a.

Prema nepotpunim podacima, nakon obrade 95 posto glasačkih mjesta Karzai uvjerljivo vodi s 54,3 posto glasova proglašenih važećima, dok je Abdulah osvojio 28,1 posto glasova.

Izborni stožer afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija u srijedu je kao 'neodgovorne' odbacio tvrdnje europskih promatrača da je sumnjiva trećina Karzaijevih glasova s kolovoških predsjedničkih izbora.

Phillippe Morillon, čelnik promatračke misije Europske unije, kaže da je od tri milijuna glasova koje je Karzai dobio, sumnjivo njih 1,1 milijun i da ih treba provjeriti zbog moguće prijevare.

'Izborni stožer Hamida Karzaija vjeruje da je današnje priopćenje o broju sumnjivih glasova, koje su izdali čelnik i zamjenik čelnika Europskog promatračkog povjerenstva pristrano, neodgovorno i u kontradikciji s afganistanskim ustavom', kaže se u priopćenju Karzaijeva stožera.

'Po afganistanskom ustavu, izbornim se prigovorima bavi povjerenstvo za izborne prigovore', kaže se u priopćenju. To tijelo ima potporu Ujedinjenih naroda i već je naredilo ponovno prebrojavanje glasova s otprilike deset posto glasačkih mjesta.

Po Morillonovim riječima, promatrači misle da je sumnjivo milijun i pol glasova, od toga 1,1 milijun Karzaijevih, a tristo tisuća njegova glavnog protivnika, nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Abdulaha Abdulaha.