obljetnica

Afganistan se prisjeća 30. godišnjice sovjetskog povlačenja s pomiješanim osjećajima

15.02.2019 u 13:28

Bionic
Reading

Afganistanci su se okupili na više mjesta u Kabulu u petak kako bi obilježili 30. godišnjicu povlačenja vojnika Sovjetskog Saveza iz Afganistana

Na obilježavanju u predsjedničkoj palači, afganistanski čelnik Abdullah Abdullah, nazvao je prisutnost Sovjeta 'kriminalom' od početka do kraja.

Sovjetski Savez okupirao je Afganistan u prosincu 1979. godine kako bi održao na vlasti marksističku vladu koju je podržavala Moskva. Nakon invazije, izbio je rat.

Oko 15.000 sovjetskih vojnika i oko 1.2 milijuna Afganistanaca je poginulo u ratu. Završio je 1989. godine povlačenjem sovjetske vojske koju su pobijedili mudžahedini, afganistanski ratnici koje je podržavao SAD.

Parlamentarac Sakhi Mushwani, koji kaže da je tijekom sovjetske prisutnosti u zemlji izgubio 13 članova svoje obitelji te se protiv njih i borio, prisjeća se sreće koju je osjetio prije 30 godina kada su Afganistanci pobijedili 'svjetsku supersilu'.

Stanovnik Kabula, Pashtunmal Ahmadzai rekao je kako je podržavao sovjetsku prisutnost te da su Afganistanci s oprezom čekali povlačenje vojske, najviše zbog doprinosa i ulaganja Sovjeta u Afganistan.

Sarwar Malang (73), također iz Kabula, prisjeća se da su obični građani bili optimistični glede povlačenja. No, napominje da ako bi danas morao birati, umjesto Amerikanaca izabrao bi Sovjete, jer je u njihovo vrijeme nezaposlenosti i siromaštva bilo manje.