KARZAIJEVE VREĆE NOVCA

Afganistan primao netransparentnu pomoć Irana

26.10.2010 u 20:20

Bionic
Reading

Predsjednik Afganistana, Hamid Karzai, dodao je još ulja na vatru po pitanju loših odnosa između svoje zemlje i SAD-a priznavši da je dobio 'vreće s novcem' iz Irana, milijune dolara kroz nekoliko godina, da bi se zadržali dobri diplomatski odnosi s Teheranom

Priznanje, koje potvrđuje raniju informaciju objavljenu u dnevniku The New York Times, senzacionalno je ako imamo u vidu odnose tih triju zemalja. Naime, to znači da Karzai igra jednu igru sa Zapadom i drugu s Istokom, to jest da mu je važno puniti kasu (neki mediji, kao i navedeni list, kažu i džepove) bez da ga previše zanimaju motivi donatora.

Informacija je to koja ukazuje na apsurdnu situaciju SAD-a, odnosno, diplomaciju oko Afganistana.

Nije to, ipak, veliko iznenađenje jer je poznato da se Karzai osobito trudi oko iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada kojega je više puta posjetio u Teheranu. Istovremeno je poznato da Iran diskretno podržava talibane jer napadaju američke ciljeve, ali javno iskazuje podršku Karzaijevoj vlasti koja službeno ratuje s talibanima.

Iran, da pojasnimo, ne želi obnovu talibanskog režima jer su talibani integristički suniti koji su krvavo proganjali šijitsku manjinu i pokazivali veliko neprijateljstvo prema vlastima u Teheranu, središtu velike šijitske domovine. No trenutno je režimu ajatolaha milo što talibani ubijaju Amerikance i druge saveznike.

Ovaj politički makijavelizam pokazuje narav jednoga rata koji, kako idu godine, čini sve interese perverznima, a sva rješenja nemoralna. Kako je priznao, Karzai dobiva nekoliko puta godišnje između 700.000 i 950.000 dolara, isto tako dobiva novac i iz SAD-a te smatra da to svima treba odgovarati. 'Štoviše', dodao je, 'nikada to nisam sakrivao i otvoreno sam to kazao predsjedniku Bushu kada sam bio kod njega u Camp Davidu.'

I drugi mu pomažu. Arapski emirati su mu dali 1,5 milijuna dolara, a Karzai spominje i druge zemlje.

Osim što je situacija tragična, ona je i znakovita: kako u Iraku, tako i u Afganistanu, SAD je okončao s režimima koji su bili žestoki protivnici Irana da bi vlast predali režimima koji su saveznici s Iranom.

Što se Karzaia tiče, osim što vodi izričito korumpirani režim, a i sam je na vlasti nakon dvojbenih izbora, sve govori da SAD i saveznici moraju razmisliti o što bržoj izlaznoj strategiji koja bi trebala predvidjeti saveznu koalicijsku vladu u Kabulu.