'ŽAO NAM JE'

Afganistan: NATO bombe ubile 33 civila

22.02.2010 u 09:07

Bionic
Reading

Afganistanske vlasti priopćile su u ponedjeljak da je NATO u nedjeljnom zračnom napadu u Afganistanu usmrtio 33 civila, među kojima četiri žene i jedno dijete, što predstavlja novu pogrešku koja je natjerala zapovjedništvo međunarodnih snaga da se ispriča

Snage NATO-a priznale su napad i obećale istragu, ali je njihov glavni zapovjednik američki general Stanley McChrystal već izrazio ‘veliku žalost zbog gubitka nevinih života’.

Zrakoplovi ISAF-a ciljali su u nedjelju ujutro tri vozila u pokrajini Oruzgan, istaknuo je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova Zemarai Bašari.

U udaru je ubijeno ‘najmanje 33 civila, među kojima četiri žene i jedno dijete, a ranjeno je još 12 osoba’, piše u priopćenju vijeća ministara kojim predsjedava šef države Hamid Karzai.

‘Skupina osoba za koju se sumnjalo da se radi o pobunjenicima koji bi napali postrojbu afganistanskih snaga i ISAF-a, poslužila je kao meta zrakoplovima i neki su ubijeni’, priopćio je ISAF u ponedjeljak.

‘Kad su zajedničke snage stigle na lice mjesta i otkrile žene i djecu, ranjene su prebacile u medicinske centre’, nastavlja se u priopćenju NATO-a. ‘ISAF je naredio hitnu istragu’. General McChrystal, piše u priopćenju, izrazio je ‘veliku žalost zbog gubitka nevinih života’ i razgovarao u nedjelju navečer s Karzaijem kako bi mu izrazio ‘svoju bol i žaljenje’.

Ako se potvrdi smrt tih civila, bila bi to nova tragična greška međunarodnih snaga, koje predsjednik Karzai redovito optužuje da ubijaju previše civila u svojim operacijama.