ANALIZA ODNOSA UNUTAR HDZ-A

Afera Konzultantica vs afera Hotmail: Zašto Plenković ne mora otići poput Karamarka?

21.05.2018 u 15:24

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak poslijepodne morat će članovima Predsjedništva svoje stranke objasniti kakvu ulogu ima u aferi Hotmail. No čini se da je njegova pozicija u vrhu HDZ-a i dalje sigurna. Nakon što je spretno preživio forsiranje Istanbulske konvencije HDZ-ovci niti ovog puta neće rušiti svoju vladu. Slučaj Tomislava Karamarka, koji je otišao zbog manje stvari, procjenjuju politički analitičari, neće se ponoviti

Osim što je na HDZ-ovcima da razmotre nasljednika Martine Dalić, oni će od Plenkovića tražiti da im objasni sve što se događalo prilikom stvaranja lex Agrokora prije nešto više od godine dana.

Iako afera Hotmail dovodi u pitanje ono što je Plenković isticao kao svoje najveće postignuće, a to je spašavanje Agrokora bez novca poreznih obveznika, za njega je očito opasnija bila ratifikacija Istanbulske konvencije.

Na pitanje je li Plenkovićeva pozicija u HDZ-u oslabljena aferom Hotmail, politički analitičar Ivan Rimac odgovara kako su HDZ-ovci na neki način oguglali na afere te kako je afera Hotmail na tragu djelovanja HDZ-a iz prethodnih vremena. No ideološko pomicanje stranke veći je problem.

'Njegova pozicija je oslabljena dosadašnjom politikom. Naime, njegova relativno liberalna politika u odnosu na desno krilo HDZ-a izazvala je svojevrsno negodovanje još pri sastavljanju Vlade i kasnije je bilo snažne opozicije unutar stranke. Sama afera Hotmail možda i nije toliko presudna za samo pozicioniranje u HDZ-u jer je na tragu djelovanja HDZ-a u prethodnim vremenima. Dakle s te strane nije kritični element, ali inače slaba pozicija premijera jest', kaže za tportal.

Desna frakcija, koja mu se suprotstavila zbog Istanbulske konvencije, mogla bi se aktivirati i u ovom slučaju. 'Argumentacija će možda biti vezana za aferu Hotmail, ali načelno to će biti ideološka podjela. Desna strana će pokušati iskoristiti argumente iz ove afere da pokuša pridobiti dio članstva na svoju stranu', pojašnjava Rimac.

  • +3
Martina Dalić podnijela ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Premijer može opušteno ići na Predsjedništvo jer uz sve navedeno trenutno ne postoji osoba koja bi ga mogla zamijeniti na čelu stranke, smatra Rimac. Afera Hotmail će se polako ispuhati, Dalić je sklonjena iz Vlade, objavljivanje novih kompromitirajućih mailova je, čini se, prestalo. No može li pokretanje istrage protiv Dalić te eventualno podizanje optužnice biti bumerang koji će se Plenkoviću obiti o glavu?

'Nažalost, naše pravosuđe reagira tako sporo da ne vjerujem da bi se do kraja mandata ove Vlade moglo dogoditi nešto. To bi bio teret i sigurno bi HDZ onda morao uzeti u obzir i tu činjenicu. No u sljedećih godinu, godinu i pol sigurno neće biti optužnice. Postoji latentna opasnost, ali za godinu i pol ta afera kao predizborni adut više neće imati efekta', zaključuje Rimac.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako Plenković ima veću podršku među koalicijskim partnerima nego u vlastitoj stranci, što je, kaže, normalno u situaciji kada šef stranke 'vuče društvo u smjeru koji nije dominantan u stranci'.

  • +19
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

'Plenković je zapravo preuzeo stranku i promijenio joj dominantan politički smjer, a istovremeno ju je nastavio voditi s istim vodstvom koje je zatekao i očekivano je da unutar takvog vodstva ima otpor. No isto tako, njegova je pozicija dosta solidna i čvrsta jer u HDZ-u trenutno ne postoji osoba koja bi mogla sjesti na Plenkovićevo mjesto', kaže Gjenero.

Ipak, uoči Izvještajnog sabora stranke 26. svibnja pojedine struje u HDZ-u bildaju mišiće za odmjeravanje snaga. 'Jasno je da pred konvenciju jača otpor u stranci, ali ne takav koji bi vodio prema smjenjivanju, nego onaj koji bi mu ograničio manevarski prostor za daljnje promjene odnosa snaga', analizira Gjenero.

Smatra da je Plenković u unutarstranačkim prijeporima oko Istanbulske konvencije pokazao više hrabrosti nego je itko očekivao, no kako treba vidjeti koliko mu je hrabrosti još ostalo.

U tom kontekstu Plenković će izbjeći Karamarkov scenarij iako je afera Konzultantica, zbog koje je pao Karamarko, smiješna u odnosu na aferu Hotmail.

'Tada je stvorena psihoza. Priča s Karamarkom bila je smiješna, no njegov problem je to što nije uspostavio moć i činilo se da samo treba naći razlog da mu se postavi zamjenu i zato se to dogodilo… Plenković čvrsto drži i Vladu i stranku i ima relativno uspješnu administraciju. Karamarko nije uspio postati predsjednik Vlade, a i ona nije bila operativna', zaključuje Gjenero.