zbog obiteljskog zakona

Adopta najavljuje tužbu zbog problema OIB-a kod posvojene djece

20.10.2020 u 13:32

Bionic
Reading

Udruga za potporu posvajanju Adopta najavila je u utorak da će sudskim putem potražiti rješenje za problem OIB-a kod tisuću djece posvojene prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. godine te u vrijeme njegove suspenzije.

Obiteljski zakon iz 2015. godine posvojiteljima je omogućio izmjenu OIB-a djece nakon posvojenja, ali ne i promjenu OIB-a djeci posvojenoj po prijašnjim propisima. Ranije posvojena djeca tako nemaju jednaku pravnu zaštitu kao djeca posvojena po Obiteljskom zakonu iz 2015. godine, upozorava Adopta u priopćenju.

Posvojena djeca i njihovi roditelji u svakodnevici se susreću s raznim neugodnim situacijama jer je OIB danas ključan podatak za identifikaciju. Podaci o rođenju djece nadohvat su ruke medicinskom osoblju, učiteljima, javnim službenicima, ali i mnogim drugim ljudima.

Adopta se već šest godina bori za mogućnost promjene OIB-a i JMBG-a diskriminiranoj posvojenoj djeci, ali bez uspjeha.

„Vlada je odbila prijedlog izmjena Zakona o OIB-u, a Obiteljski zakon koji je obećala promijeniti stavila je na čekanje. Budući da do sada nismo uspjeli u svojim nastojanjima odlučili smo zakonskim putem, tj. udruženom tužbom zatražiti da se to pitanje trajno riješi", kaže predsjednica Adopte Andreja Turčin.

Tužba se temelji na kršenju članka 24. odredaba iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, a tužbenim zahtjevom predložit će se presuda kojom se od Hrvatske traži uklanjanje diskriminacije i/ili njezine posljedice prema djeci posvojenoj prije donošenja Obiteljskog zakona iz 2015.

Republika Hrvatska sada ima mogućnost za mirno rješenje spora, a ako do njega ne dođe, slijedi sudski postupak, poručuju iz Adopte.