NACIONALNI DRes

Adidas zaustavio prodaju dresova s brojem 44. Sliči logu SS-a

01.04.2024 u 16:54

Bionic
Reading

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas i Njemačka nogometna federacija (DFB) zaustavili su prodaju novog nacionalnog dresa s brojem 44 nakon kritika da sliči na logo nacističke organizacije SS

'Zaustavit ćemo personalizaciju dresova u našim online trgovinama', najavio je u ponedjeljak glasnogovornik Adidasa Oliver Brueggen.

Do ponedjeljka poslijepodne više nije bilo moguće personalizirati dresove s osobnim imenima i brojem. DFB je pak zaustavio isporuku dresova s brojem 44 već naručenih u online trgovini.

Korisnici društvenih mreža nedavno su primijetili da broj 44 na novodizajniranom dresu, predstavljenom prošli mjesec, podsjeća na logo Schutzstaffela (SS-a), paravojne organizacije pod kontrolom nacista i Adolfa Hitlera.

Adidas se zbog toga našao na meti kritika, no Brueggen tvrdi da su za dizajn imena i brojeva bili zadužen DFP i njegov partner 11teamsports.

Zaustavljeno je i naručivanje dresova s prezimenima povezanih s nacionalsocijalizmom. 'U Adidasu rade ljudi iz više od 100 nacija, naša tvrtka promovira različitost i uključivost i kao kompanija protivimo se ksenofobiji, antisemitizmu, nasilju i mržnji u bilo kojem obliku', rekao je Brueggen.

'Bilo kakvi pokušaji promoviranja stajališta koji unose razdor ili marginaliziraju nisu dio vrijednosti našeg brenda', zaključio je glasnogovornik.