SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Abu Dhabi u varaždinskim Parkovima

23.02.2011 u 18:17

Bionic
Reading

Prilikom uređenja parka Ivana Pavla II, jedna sadnica drveta ginkgo biloba plaćena je 1.450 eura, drvo cedra 5.040 eura, a crni bor plaćen je 9.900 eura

Ustvrdio je to Alfred Obranić, varaždinski gradski vijećnik, tijekom sjednice Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o poslovanju komunalnog i hortikulturnog poduzeća Parkovi. To je zatražilo 13 oporbenih vijećnika nakon što je direktor tog poduzeća u većinskom gradskom vlasništvu završio u pritvoru.

'Jednu sadnicu crnog bora, kao što pokazuje račun do kojeg sam došao, platili su kao novi automobil. I to jednom poduzeću u sjevernoj Njemačkoj, odakle je sadnica dopremljena u Varaždin, ali nisam siguran točno gdje – je li doista posađena u parku ili na nečijem privatnom posjedu. No, u svakom slučaju, račun su platili Parkovi. To, naravno, nisu primijetili članovi nadzornog odbora. Jasno, jer se umjesto takvim stvarima bavili krupnim političkim pitanjima u tom poduzeću. Ovakav hohštapleraj u jednoj siromašnoj zemlji, koji si može priuštiti Abu Dabi, mislim da bi trebao biti dovoljan za ostavku ne samo predsjednice nadzornog odbora, nego i gradonačelnika, ako ne i nešto više', rekao je Obranić.

'Lopovluk u Parkovima', kako je dodao, 'započeo je upravo dodjelom gradskog zemljišta Parkovima za uređenje parka Ivana Pavla II, a nastavljen je neopravdanim smanjenjem upravljačkih prava Grada Varaždina te drugim makinacijama s zemljištem, kao što je zamjena šume Jelačić za parcelu uz groblje, gdje je izgrađen trgovački centar Mercator.'

ETIKA I MORAL

'Nakon pritvaranja direktora Ptičeka, očekivao sam da ćete odmah dati ostavku na mjesto predsjednice nadzornog odbora. Međutim, umjesto toga, krenuli ste u hitan izbor novog direktora, navodeći da je to bila vaša moralna obveza. Vama, očigledno, pojam morala nije jasan, pa vas molim da pročitate udžbenike o etici, kakve je izdao i gradonačelnik', poručio je Obranić Darinki Hajduk-Vučić, pitajući je što smatra svojim većim uspjehom: to što je bila predsjednica Aquacityja, koji ne radi, ili Parkova, čiji je direktor u zatvoru.

'U protekle dvije godine načeli smo nekoliko spornih tema. Ne ulazim u pojedine nezakonite radnje u Parkovima koje će, pretpostavljam, odvratiti nadležna tijela, koja su to već i počela. Gradsko vijeće treba se baviti krupnim stvarima, odnosno općim pitanjima odnosa Parkova i Grada Varaždina. Recimo, zbog čega je gradonačelnik na Glavnoj skupštini 2006. umanjio upravljačka prava Grada Varaždina i omogućio bivšem direktoru, današnjem 20-postotnom suvlasniku koji je u pritvoru, da bude odlučujući faktor u svim odukama tog društva?' zapitao je Obranić, dodavši da, kada nešto počne s lopovlukom, ne može drukčije ni završiti.

Istaknuvši da nema ništa protiv da se izvješća o radu tvrtki u gradskom (su)vlasništvu podastru Gradskom vijeću, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok upozorio je da Gradsko vijeće prema Zakonu o trgovačkim društvima ne može utjecati niti promijeniti odluke Glavne skupštine i nadzornog odbora.

'Ne znam koje su cijene drveće niti me to zanima jer postoje natječaji i javna nabava, nadzorni inženjeri i komunalni odjel. Međutim, znam da u Varaždinu postoje mnogi koji su skuplje plaćali drveća jer je velika razlika između male i već odnjegovane biljke. No u to ne ulazim jer nisam stručnjak. Kako bilo, park Ivana Pavla II je jedan od najljepših parkova u Hrvatskoj, napravljen nakon što 50 godina nije napravljeni nijedan u Varaždinu, a na temelju odluka Gradskog poglavarstva i vijeća. Koštao je manje od šest milijuna kuna, dok su i sela više plaćala za svoje parkove. Govorite o lopovluku u Parkovima, iako ni ja ni bilo tko od članova nadzornih odbora za takvo što nije čuo. Tko je imao saznanja, trebao je prijaviti. Dragi gospodine Obranić, demokracija počiva na građanskoj hrabrosti. I da sam znao u bilo kojem trenutku za nešto sumnjivo u Parkovima, to bih prijavio. Vi dugi niz godina pokušavate osporiti uspjehe Parkova jer su vam opsesija. Kao gradonačelnik, odobrili ste milijun kuna za Parkove mjesec dana prije izbora, a napravili ste i grobnicu u dijelu gdje niste smjeli. Nemojte previše moralizirati jer vam se to uvijek vraća. Najveći oblik licemjerja je ne razmišljati o sebi', istaknuo je Čehok, a zatim kroz podatke o radu prikazao 'pravu istinu o Parkovima'.

'Možemo raspravljati o radu svih 25 gradskih institucija i tvrtki, ali te vaše laži, laži vas velikih boraca za pravdu, neću više podnositi. Provlačite cijelo vrijeme laž da sam s Horvatom postavljao članove nadzornih odbora, laž na koju nisam ni želi o odgovarati jer kao što je rekao Karl Marx, neke stvari su ispod razine kritike. Nije točno da sam bilo kada utjecao na izbor članova nadzornih odbora, ne samo za Parkova. Ili da sam postavljao direktore ili im naređivao direktorima. Nisam politički autokrata, nisam partitokrat, nisam dopuštao da isključivo ljudi iz moje stranke ili meni privrženi budu u nadzornim odborima niti sam mijenjao pročelnike i direktore gradskih tvrtki ako su dobro radili. Postavljao sam ljude isključivo po tome što znaju raditi, a ne kome pripadaju. Ni Ptiček ni drugi nisu stranačke osobe. Danas sam na to ponosan i ne sramotim se, za razliku od vas. Navedite mi samo jednog koji nije stranačka osoba, koja ne pripada vašoj družini. Tamo gdje ste vi na vlasti i spremačice moraju biti članice HNS-a', ustvrdio je Čehok.