OSVANULA PREPISKA HYPO BANKARA

'A što ćemo ako nas netko otkrije?'

05.05.2011 u 11:08

Bionic
Reading

Bečki tjednik News u svojem današnjem broju objavio je članak koji otkriva da se novac austrijskih poreznih obveznika koristio za isplate dioničarima propale Hypo banke, poput bogatašice Ingrid Flick, te da istražitelji tamošnjeg državnog odvjetništva zbog toga sumnjiče bivšeg člana uprave Hypo banke Güntera Striedingera, ali i Vladimira Zagorca

Kad je u zimu 2009. godine Hypo banka došla na rub propasti, jedina opcija za spas bila je hitno državno preuzimanje, što je austrijske porezne obveznike koštalo više od milijardu eura. Najveći bankarski skandal u suvremenoj povijesti Austrije time nije ni blizu došao kraju, s obzirom da se krenulo u istraživanje kako je bilo moguće da nekoć mala koruška banka naraste toliko da svojim lošim (a pokazalo se, i nezakonitim) poslovanjem zaprijeti urušavanju cijelog austrijskog bankarskog sustava.

Zasad je pred sud izveden tek bivši predsjednik uprave Hypo banke Wolfgang Kulterer, no austrijski mediji ovih dana sve više špekuliraju da se obruč steže i oko Güntera Striedingera, bivšeg člana uprave i svojedobno bliskog poslovnog suradnika bivšeg generala Vladimira Zagorca. Tjednik News je u svojem novom broju objavio saznanja austrijskih istražitelja o tome kako se trošio državni novac preko Hypo banke te što se priprema Striedingeru i kakvu je ulogu u svemu odigrao Zagorec.

Zahvaljujući elektronskoj komunikaciji bankara Hypo Alpe Adria grupe, državno odvjetništvo iz Klagenfurta je uspjelo rekonstruirati određene tokove novca unutar Hypo banke, za koje su i sami zaposlenici bili svjesni da su s one strane legalnosti.

Već je utvrđeno da su uspaničeni šefovi Hypo banke, predvođeni Kultererom, određenim bogatim klijentima ponudili kupovanje dionica banke po nezakonito povoljnim uvjetima da bi tako stečen novac prikazali kao kapital banke koja je u jednom trenutku ostala bez keša. News pak otkriva da se za kasniju isplatu dividendi odabranim klijentima koristio državni novac. Također, da su odavno u mutnim vodama, svjesni su bili i ključni ljudi Hypo banke, pa se tako u jednom e-mailu njihov šef pravne službe doslovno pita sljedeće: 'A što ako nas netko otkrije?'

Da je elektronska pošta osramoćenih Hypo bankara zlatni rudnik kompromitirajućih informacija, pokazuje i sljedeći citat, koji je News pronašao u službenoj komunikaciji unutar banke: 'Možemo zaključiti da je takav način rada prekršaj protiv bankarskih obaveza te da se pod ovim uvjetima izlažemo mogućnosti kaznenog odgovaranja zbog lažiranja bilance.' I doista, bivše šefove te banke se danas tereti, između ostaloga, i zbog lažiranja bilance.

Ozbiljnost austrijske istrage, ali i kriminala s kojim su suočeni, odlično ilustrira informacija da klagenfurtsko državno odvjetništvo istražuje Striedingera i Zagorca na osnovi tzv. mafija-paragrafa tamošnjeg kaznenog zakona. Riječ je o paragrafu 278a, koji govori o kriminalnim organizacijama, a tužiteljima olakšava posao jer ne moraju precizno svakoj osobi dodijeliti konkretnu kriminalnu radnju, s obzirom da je već pripadnost kriminalnoj organizaciji samo po sebi kazneno djelo. U ovom slučaju se paragraf 278a odnosi na Güntera Striedingera i Vladimira Zagorca, koji su – kako piše News pozivajući se na izvore bliske istrazi – 'djelovali zajedno s drugim odgovornim osobama u Hypo Alpe Adria banci'.

Čini se da je između Striedingera i konačne optužnice za njega tek novoimenovana austrijska ministrica pravosuđa Beatrix Karl (iz konzervativnog ÖVP-a), koja je izjavila da planira preispitati 'mafija-paragraf' tamošnjeg kaznenog zakona.