skup u LISINskom

Vučić prozvao Pupovca zato što je glasao za Zakon o braniteljima

13.02.2018 u 18:44

Bionic
Reading

Treća Velika skupština SNV-a, okupila u je KD Lisinski u Zagrebu predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika, Milorada Pupovaca, predsjednika SNV-a i brojne vijećnike iz općinskih, gradskih i županijskih vijeća Srba iz cijele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija

Mitropolit Porfirije, pohvalio je Vučića što je smogao snage doći u Hrvatsku unatoč atmosferi  s obje strane granice, ali i upozorio na probleme Srba u Hrvatskoj. 'Na pola sata ili sat vožnje od Zagreba žive pravoslavni Srbi koji žive kao u Africi. Postavimo sebi pitanje što smo učinili da bismo očuvali svoj identitet. Znam da se plašite, možda za to postoji mnogo objektivnih razloga. Ali ima i subjektivnih, možda je tako lakše', kazao je Porfirije.

Milan Bandić podsjetio je da je danas prigoda na zajedničko sjećanje na brojne izgrađene mostove. 'Interkulturalni dijalog je život, a posijala su ga dva predsjednika, Republike Hrvatske i Republike Srbije', rekao je Bandić.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, naveo je da građani Hrvatske i Srbije ne smiju biti zarobljenici i taoci prošlosti. 'Iz tog razloga poštujemo i napor Vučića i Grabar Kitarović da odnos prema prošlosti, posebno lošoj prošlosti, grade tako, upravljaju njime tako, da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima, našim osjećajima i međusobnim odnosima', rekao je Pupovac.

Vučić je u govoru zahvalio Grabar Kitarović na pozivu trenutku kada je najlakše u Zagrebu napadati, isto kao i u Beogradu. Napomenuo je Vučić i Pupovčevu podršku izglasavanju Zakona o hrvatskim braniteljima s kojim u Srbiji nisu najsretniji.

'Što Milorade nisi glasao protiv, dođe mi 15 puta da ga pozovem i pitam. Nisam ga pozvao nijednom. On mora voditi računa ne samo kako će njegova obitelj ovdje preživjeti, nego i njegovi sunarodnjaci', kazao je Vučić.

Naveo je da se treba razgovarati kako bi se riješilo pitanje nestalih, pitanje kulturnih dobara, pitanje granice na Dunavu i pitanje prava Srba u Hrvatskoj, kao i Hrvata u Srbiji.

  • +13
Vučić u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

'Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, živio srpski narod i želim da me u još boljem raspoloženju dočekate drugi put', rekao je Vučić, a usput se požalio na dva teška dana u Hrvatskoj.

Grabar-Kitarović također je podsjetila da je demografsko pitanje ključno za opstanak hrvatskog i srpskog naroda. 'Nedopustivo je da u domovini Nikole Tesle još nema struje i vode u nekim domovima. Nitko u Hrvatskoj ne može i ne smije biti građanin drugoga reda', rekla je Grabar-Kitarović, dodajući da nikad ne razmišlja koje je tko nacionalnosti kada razgovara s građanima o problemima.

Također je podsjetila na tri rata u prošlom stoljeću koja su ostavila 'traume i frustracije' na Hrvate i Srbe, a govor je zaključila riječima: Hrvatska je vaša domovina, Hvala vam i živjeli.