komentar srbijanskog predsjednika

Vučić za Politico: Samo gospodarska suradnja spašava zapadni Balkan

13.02.2018 u 12:58

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić tijekom službenog posjeta Hrvatskoj objavio je autorski tekst u uglednom Politicu, u kojem je pozvao na što bližu gospodarsku suradnju u regiji, ocijenivši kako bi ta vrsta suradnje pripremila zemlje zapadnog Balkana za ulazak u EU. Osim toga, Vučić se za briselski portal osvrnuo i na, kako kaže, političke zablude iz mladosti

U autorskom tekstu naslova 'Zapadni Balkan mora razbiti trgovinske barijere' srbijanski predsjednik naglašava kako budućnost regije 'danas izgleda znatno svjetlije nego što se to moglo predvidjeti prije dva desetljeća', dodajući kako su ratovi 90-ih godina iza sebe ostavili 100.000 mrtvih i milijune protjeranih.

'Suprotstavljeni politički čelnici nisu vjerovali jedni drugima, niti su imali viziju budućnosti. U to vrijeme, kao mladi čovjek, nisam vidio što se može dobiti suradnjom nasuprot podjelama. Sad znam kako je moja zemlja platila visoku cijenu za pretjerani nacionalizam', stoji u Vučićevu uvodniku.

Srbijanski predsjednik ističe kako je 'zajedničkom voljom moguće nadići prepreke', ali i kako su se proteklih desetak godina odnosi unutar zemalja regije 'dramatično promijenili' zahvaljujući volji za promjenama.

Vučić smatra kako su čelnici u regiji 'odlučili učiti na pogreškama iz prošlosti' te kako su danas zemlje zapadnog Balkana ujedinjene u želji za ulaskom u Europsku uniju.

Za srbijanskog predsjednika članstvo u EU nije 'cilj sam po sebi', već ističe kako na regionalnim čelnicima leži odgovornost da 'stvore uvjete koji će našim zemljama donijeti rast i stvoriti napredak'. Vučić je pritom pozvao na stvaranje zajedničkog tržišta zapadnog Balkana koje bi udvostručilo strane investicije.

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

'Gospodarska integracija će slomiti regionalne granice koje nas dijele od zajedničkog napretka te će učiniti državne granice manje značajnima', napisao je Vučić, podsjetivši još jednom kako je zapadni Balkan 'iz prve ruke osjetio destruktivne efekte nacionalizma'.

U svojoj analizi za Politico, Vučić smatra kako će gospodarska povezanost približiti različite kulture i učiniti regiju stabilnijom, ali i zaustaviti iseljavanja, stoga predlaže stvaranje slobodne trgovinske zone u regiji.  

'Svi mi želimo poboljšati živote našim naporima. Taj cilj možemo postići samo kroz bližu gospodarsku suradnju', zaključuje Vučić u komentaru za Politico.