MESIĆ PRIZNAO:

'90-ih sam podlegao atmosferi veličanja NDH!'

brezovica Mesić

brezovica Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Miroslav Kis

U svom današnjem predavanju u Institutu za jugoistočnu Europu u Berlinu, Mesić je održao posljednji državnički govor izvan Hrvatske; bilo mu je to posljednje putovanje u inozemstvo

'U jednom razdoblju u Hrvatskoj se, kao kolateralna posljedica rata, pojavilo toleriranje falsificiranja povijesti. Uzor se tražio u zločinačkoj NDH. Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla. Moram priznati da sam se, unatoč svom čvrstom antifašističkom opredjeljenju, dao u nekoliko trenutaka zavesti tom atmosferom, osobito kada sam prikupljao novac za obranu među hrvatskim iseljeništvom', izjavio je predsjednik Mesić, piše Večernji list, u svom današnjem predavanju u Institutu za jugoistočnu Europu u Berlinu.

Mislio je vjerojatno na epizodu u kojoj je s iseljenicima u Australiji zapjevao 'Juru i Bobana'. No iz tog je iskustva, kaže, naučio da ne treba činiti kompromise sa svojim uvjerenjima jer te to kad-tad sustigne, a posebno mu je zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci 'koji bi na to imali najveće pravo, to nikada nisu predbacili'. Svoje posljednje putovanje u inozemstvo i posljednji državnički govor izvan Hrvatske Mesić je iskoristio kako bi preko svojeg životnog puta dao i rekapitulaciju novije hrvatske povijesti.

Najavivši da odlaskom s funkcije ne odlazi iz politike, Mesić je rekao:

'Tih deset godina donijelo mi je još jednu spoznaju: funkcija, pa ni ona najviša, ne čini čovjeka, a ako podlegnete sirenskom zovu vlasti, na najboljem ste putu da prestanete biti čovjek i da se nakon silaska s funkcije nađete potpuno osamljeni, a ja, u to sam siguran, nakon 19. veljače neću biti ni sam ni osamljen.'

Institut za jugoistočnu Europu dodijelio je i nagrade hrvatskoj povjesničarki Mirjani Gross i švedskom novinaru i piscu Richardu Swarzu, suprugu književnice Slavenke Drakulić. Mesić se susreo i s Christianom Schwartzom Shillingom, bivšim visokim predstavnikom za BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi