NOVI SKANDAL ZA OBAMU

90.000 dokumenata otkrilo slabosti saveznika

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 26.07.2010 14:06
  • Objavljeno 26.07.2010 u 13:09
Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Nevladina i građanska američko-njemačka organizacija Wikileaks.org (petero stalno zaposlenih informatičara i mreža od oko 900 suradnika), koja posjeduje portal za borbu protiv cenzure i za otkrivanje zataškavanih afera Vlade SAD-a, dala je The New York Timesu, The Guardianu i Der Spiegelu (koji to danas donose) povjerljive materijale o tajnim operacijama saveznika u Afganistanu

Predali su dokumente o čestim ubojstvima civila, o sudjelovanju afganistanskih vlasti u jačanju talibana i, općenito, o slabim točkama savezničke ofenzive što je izazvalo oštre osude Bijele kuće i veliku istragu da se sazna otkud je iscurilo 90.000 povjerljivih dokumenata.

Dokumenti, koji obuhvaćaju razdoblje od 2004. do 2010, pokazuju da je SAD zataškavao slučajeve o djelovanju izvan zakona u borbi protiv talibana i o akcijama u kojima je do sada ubijeno preko 2.000 afganistanskih civila.

Prema jednom od zaključaka The New York Timesa, dokumenti dokazuju da su talibani dobivali pomoć od pakistanskih obavještajnih struktura upravo dok je SAD davao milijardu dolara Islamabadu za borbu protiv pobunjenika.

Američki dnevnik dodaje da dokumenti jasno pokazuju to da je Pakistan dozvoljavao svojim tajnim službama održavati sastanke s talibanima na kojima se dogovarala strategija borbe protiv saveznika u Afganistanu kao i planovi za ubojstva afganistanskih lidera.

Eskadroni smrti

The Guardian pak stavlja naglasak na uporabu tzv. eskadrona smrti koji su, mimo zakona i pravila ratovanja, za potrebe SAD-a i pod zapovjedništvom SAD-a vršile smaknuća talibana u zarobljeništvu bez evidencije o uhićenjima ili ikakva suđenja.

Britanski dnevnik dosta prostora daje civilnim žrtvama pa tako donosi podatak o 195 ubijenih i 174 teško ranjenih civila koji su likvidirani, a da se nije znalo predstavljaju li prijetnju američkim snagama.

Često se radilo o vozačima bez ikakva naoružanja, a donose se i podaci o civilima ubijenima u zračnim napadima zbog čega je opetovano prosvjedovala afganistanska vlast.

Provala tih dokumenata (Wikileaks na svojoj stranici obavještava da trenutačno proučava i priprema novih i još više kompromitirajućih 15.000 dokumenata) izazvala je pravi revolt i oštru osudu Bijele kuće.

General Jones: Ovo je previše opasno!

Savjetnik za nacionalnu sigurnost general James Jones izjavio je da objava tih dokumenata stavlja u opasnost živote mnogih američkih vojnika i funkcionera, ali i drugih saveznika.

Jones napominje da se većina dokumenata tiče vremena predsjednikovanja Georgea W. Busha te da je Barack H. Obama u prosincu 2009. donio novu strategiju, koju sada provodi general David Petraeus u kojoj, među ostalim, prioritet ima poštivanje života civila.

Bijela kuća ističe novi trenutak u savezništvu SAD-a i Pakistana zbog čega se u posljednje vrijeme jako udarilo na talibanske snage.

Objava tih dokumenata dolazi nakon vijesti o uhićenju obavještajnog analitičara Bradleyja Manninga, optuženog ovog mjeseca da je otkrivao vojne tajne.

Manning je uhićen nakon što ga je haker Adrian Lamo optužio da je predao Wikileaksu čak 260.000 tajnih dokumenata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi