OBLIK GEOIDA

500 godina čuvene Reisove karte svijeta

25.04.2013 u 13:54

Bionic
Reading

Povodom obilježavanja 500. godišnjice karte svijeta koju je izradio moreplovac, admiral i kartograf Piri Reis (Hadži Muhjuddin Piri), a na kojoj je prvi put ucrtana i istočna obala Srednje i Južne Amerike, UNESCO je 2013. proglasio Godinom Pirija Reisa, javlja agencija Anadolija


O vrijednostima i zanimljivim pojedinostima o najstarijoj karti svijeta koju je nacrtao Piri Reis za agenciju Anadolija govorio je profesor Istanbulskog sveučilišta dr. Levent Duzcu, koji je istaknuo da je riječ o Reisovom poklonu svijetu, koji je bio od velike koristi za znanost, i to do današnjih dana, a da sve tajne tog poklona još uvijek nisu otkrivene.

Poznatu kartu svijeta Piri Reis je nacrtao 1513. godine u Gelibolu, a prilikom plovidbe u Egipat poklonio ju je sultanu Yavuzu Selimu.

Karta svijeta je nacrtana na koži deve, i to u devet boja, a na njoj su obilježeni i pravci vjetrova te reljefna obilježja mjesta i godine kada i tko je otkrio konkretno mjesto.

'Da je Reis nacrtao točnu kartu, postaje jasno kada se ona usporedi sa suvremenim otkrićima i kartama. To pokazuje da je on dobro poznavao matematiku, geografiju i astronomiju. Ta karta sadrži neke vrijednosti koje ni danas nisu otkrivene. Riječ je o karti crtanoj iz perspektive slikanja iz svemira. Za razliku od današnjih karata koje Zemlju prikazuju kao loptu, Reisova karta Zemlju prikazuje u obliku geoida, što se pokazalo preciznijom varijantom. Pogledamo li slike Zemlje snimane iz svemira, uvidjet ćemo kako one sadrže veliku sličnost s Reisovom kartom', kazao je profesor Levent Duzcu.

Istaknuvši da je svoju kartu Reis crtao 29 dana, prof. Duzcu tvrdi da ona nije crtana zbog planiranog puta njenog autora i da Reis čak nije nikada ni posjetio Ameriku, Afriku i još neka mjesta koja je ucrtao na kartu.

Duzcu također tvrdi da je u izradi svoje karte svijeta Reis koristio 20 ranije nacrtanih karata pojedinih dijelova Zemlje, ali da nije ponovio pogreške koje su one sadržavale.

Piri Reis je prilikom crtanja karte koristio i saznanja do kojih je na svojim putovanjima došao Kristofor Kolumbo. Do tih je saznanja Piri Reis došao od roba Kemala Reisa koji je bio na trećem putovanju s Kolumbom. Riječ je o karti svijeta na kojoj su ucrtana i Kolumbova otkrića i koja se danas čuva u glasovitom muzeju Topkapi u Istanbulu. Pored nje, u istoj antikvarnici se čuva još jedna karta svijeta koju je Piri Reis izradio 1528. godine i koja je iscrtana u osam boja i sadrži detaljnije opise Zemlje.

'Karta koju izrađujem ne postoji na svijetu. Svojim rukama sam je nacrtao. Ova karta je prva znanstvena karta Sjeverne Amerike', napisao je Piri Reis na karti nacrtanoj 1513, prije točno 500 godina.

Piri Reisova karta svijeta