ZAVRŠNICA BEZ HRVATA

2010 FIFA World Cup South Africa

11.03.2010 u 16:06

Bionic
Reading

Tko kaže da Svjetsko nogometno prvenstvo zbog neigranja hrvatske reprezentacije neće biti zanimljivo. Možda i neće, ali je tu zato nogometna simulacija 2010 Fifa World Cup pomoću koje ćemo tu bol nešto lakše prebroditi

Hrvatska nogometna reprezentacija nije se plasirala na završnicu Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici, no ne morate cijelo ljeto provesti isključivo ispred malih ekrana plačući za propuštenom prilikom, a istovremeno u sebi proklinjati Engleze i njihovo 'puštanje' Ukrajincima, koji su tako umjesto nas izborili dodatnu utakmicu. Ali sami smo si krivi. Da smo ih pobijedili kod kuće, bili bismo tri boda... OK, malo sam se zanio... Idemo se mi posvetiti opisu igre.

 

Dakle, 2010 FIFA World Cup South Africa (punim imenom i prezimenom), napravljena je isključivo povodom Svjetskog prvenstva i tu se nameće jedno ključno pitanje. Kako takva igra može opravdati svoju cijenu u trgovinama, koja bi trebala iznositi otprilike koliko i svaki drugi naslov, ovisno naravno o kojoj se platformi radi? Ono što sam htio naglasiti jest to da će se igra prodavati po punoj cijeni, baš kao i Fifa 10 koja nudi puno više sadržaja za istu cijenu kombinirajući klubove i reprezentacije istovremeno. Kada na sve to gledate isključivo iz kuta kućnog budžeta, vjerojatno ćete promisliti dva ili tri puta prije nego što je zaista i kupite, pogotovo ako već posjedujete najnoviju Fifu. Ali u cijeloj toj priči postoji još nešto, što bi takav potez izdavača mogao donekle opravdati.

 

Prva i najočitija stvar koju primijetite kada usporedite ta dva naslova u grafičkom je prikazu. 2010 FIFA World Cup vizualno je vrlo atraktivna igra u kojoj je engine od Fife 10 definitivno dorađen i poboljšan, što se najbolje može uočiti u modelima samih igrača koji sada izgledaju još prirodnije i ljepše, do travnjaka koji je sada nekako mekaniji i 'zeleniji'. Sve je to divno i krasno, ali ono na čemu je ovaj naslov najviše profitirao jest njegova atmosfera. Ono što krasi završnice svjetskih prvenstava jesu atmosfera i neviđeno uzbuđenje koje prati cijeli turnir, a upravo su to elementi koje su programeri uspjeli vjerno implementirati u ovaj naslov. Publika na stadionu također igra važnu ulogu u njezinu stvaranju bacajući raznobojne konfete i trake prije početka utakmice, a moći ćete čuti i njihovo negodovanje prilikom same igre. Popratni rekviziti im također nisu strani pa će tako razvijati transparente i mahati listićima u boji dresova reprezentacije.

 

Pazilo se i na izgled navijača

Naslov je doživio i neke promjene u samom gameplayu pa je tako poboljšano primanje lopte na prsa kada je igrač u trku, da se ne bi izgubila njegova brzina, i golman koji sada ne izlijeće izvan svog šesnaesterca bez preče potrebe. Nadalje, u obzir se uzela i nadmorska visina svakog pojedinog stadiona, tako da sada neće biti nevažno na kojem stadionu ćete igrati zbog rjeđeg kisika koji će utjecati na snagu i izdržljivost. To su samo neka od poboljšanja koja je ovaj naslov doživio u odnosu na Fifu 10.

 

Igra bi trebala sadržavati oko 199 reprezentacija svijeta uključujući, naravno, i Hrvatsku, baš kao i kvalifikacijski turnir i samu završnicu uz sve stadione na kojima će se utakmice igrati. Iako sve te nadogradnje u gameplayu nekoga neće uspjeti uvjeriti da izdvoji poveću hrpu novca da bi si osigurao Svjetsko prvenstvo u svom domu, moramo priznati da su nam se sva ta mala, ali vidljiva poboljšanja jako svidjela i dojmila kada znamo kako su se u prošlosti takvi naslovi za svjetska i europska nogometna prvenstva izdavala bez ikakvih i najmanjih izmjena i poboljšanja. Na kraju moramo reći da su programeri iz EA Canada napravili sjajan posao, a igrači će najbolje procijeniti hoće li 2010 Fifa World Cup zamijeniti Fifom 10 i time se polako prepuštati euforiji nadolazećeg Svjetskog prvenstva. Naslov će se pojaviti za konzole nove generacije, PSP i Wii koncem travnja.

 

 

 

2010 FIFA World Cup South Africa gameplay