UDŽBENIK ODABRALA LJILJA VOKIĆ

13 generacija učilo nebuloze o homoseksualizmu

Udžbenici

Udžbenici

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Trinaest generacija učenika trećih razreda gimnazije učilo je iz udžbenika 'Biologija 3: Životni procesi', izdavača Školske knjige, u kojem se zaključuje kako je homoseksualna orijentacija posljedica narušenih odnosa između roditelja, kako žene koje uzimaju kontracepcijske pilule kasnije imaju veći rizik za višeplodne trudnoće, a u pubertetu mladi stasaju za normalne, heteroseksualne odnose, otkriva Jutarnji list. Koautor udžbenika dr. Ivan Regula je istaknuo kako je taj dio pisao njegov kolega, a on ga nije pročitao jer ga nije zanimalo

Udžbenik autora dr. Ivana Regule i dr. Milivoja Slijepčevića, zbog kojeg je Europski odbor za socijalna prava ukorio Hrvatsku zbog homofobnosti u redovnim udžbenicima koje je odobrilo resorno ministarstvo, tiskan je prvi put 1996. godine, a iz upotrebe će biti izbačen tek najesen.

Povučen je tek ljetos, i to očito na brzinu, jer je udžbenik, primjerice, uvršten u popis službene literature za pripremu državne mature iz biologije u školskoj godini 2009/2010, koji je izdao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Ministarstvo ga je očito povuklo tek nakon što je dobilo packu iz Vijeća Europe.

Dr. Regula, umirovljeni profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, kaže kako nije ni znao da u udžbeniku koji je supotpisao stoji sporna odredba, no ističe kako je nju sročio kolega dr. Slijepčević iz Instituta Ruđer Bošković. On se, pak, zbog bolesti povukao iz javnog života.

'Taj je udžbenik bio proglašavan najpristupačnijim udžbenikom u ono doba, svi su izdavači bili za njega zainteresirani. Nitko nije sporio ove dijelove, udžbenik je mijenjan nekoliko puta, doživio je pet izdanja, no nitko od nadležnih nikada nije tražio da se mijenja ovaj dio', kazala je Jutarnjem supruga dr. Slijepčevića.

Udžbenik je odobren u vrijeme kad je ministrica prosvjete bila Ljilja Vokić, sadašnja ravnateljica zagrebačke VII. gimnazije.

'Ne sjećam se tog udžbenika, kako bih se sjetila? Pa nisam ih ja sve čitala, imala sam stručna povjerenstva. A tada je i vladalo takvo mišljenje o homoseksualcima, sjetite se što je govorio psihijatar Vladimir Gruden i neki psiholozi, govorilo se da se to događa pod utjecajem roditeljskog odgoja i neodgoja', rekla je Vokić.

Taj udžbenik najvećim će dijelom u gimnazijama zamijeniti novi udžbenik autorica Žaklin Lukše i Sanje Mikulić

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!