TURIZAM U DOBA KORONE

120 Slovenaca za vikend skoknulo do Turske, javnost ih osuđuje, oni uzvraćaju: 'Vi ste opasni za nas, a ne mi za vas'

17.03.2020 u 10:42

Bionic
Reading

Unatoč savjetu Ministarstva vanjskih poslova koje je još prošlog tjedna, nakon što je Svjetska zdravstvena agencija proglasila pandemiju koronavirusa, preporučilo odgodu svih putovanja koja nisu hitna, jedna turistička agencija iz Maribora povela je proteklog četvrtka oko 120 turista u Tursku. U ponedjeljak navečer, netom prije zatvaranja ljubljanske zračne luke, sletjeli su u Ljubljanu i dočekali osudu javnosti, no neki od putnika uzvratili s tvrdnjom da je opasnije u Sloveniji

Udruga putničkih agencija oštro je osudila postupak mariborske agencije, a koja je suprotno preporukama nadležnih institucija povela turiste u Tursku. Njihov zrakoplov sinoć je oko 20.30 sletio u ljubljansku zračnu luku Brnik te im je izmjerena temperatura, no nisu stavljeni u karantenu, javlja 24ur.

U javnosti i na društvenim mrežama ne prestaju osude ove ekspedicije te zahtjevi za kaznenim mjerama protiv organizatora, ali i putnika. Jedan od njih im je odgovorio: 'Pišete gluposti. Turska u ovom trenutku još nije rizična, poletjeli smo prošlog četvrtka, nitko nam ništa nije zabranio. Želimo vam puno zdravlja i da po povratku ne zarazite nas zdrave.'

  • +5
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Šef konzularne službe slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Andrej Šter, koji se bavi 'spašavanjem' Slovenaca iz inozemstva, naveo je još nekoliko slučajeva slovenskih građana koji su otputovali nakon izdavanja preporuke, poput dvoje supružnika koji su produžili boravak na Kubi ili para u povratku s Filipina. Upozorio je i da postoje skupine turista koje su još jučer krenule na Tenerife. 'Savjetujem onima koji su daleko da ne žure prema Europi jer će zaglaviti negdje putem i tako se izložiti opasnosti', kaže Šter.

Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je ujutro organiziralo izvanredni let iz Moskve, kojim će vratiti preostale slovenske građane iz Rusije.

U Sloveniji su 253 osobe zaražene koronavirusom, a nova vlada Janeza Janše u ponedjeljak je zabranila putnički promet u cijeloj zemlji te ograničila rad trgovina.