SIMBOL DRUGE SRBIJE

11 godina od ubojstva Zorana Đinđića

12.03.2014 u 15:26

Bionic
Reading

U Beogradu se u srijedu nizom manifestacija odaje počast prvom demokratski izabranom srbijanskom premijeru Zoranu Đinđiću, ubijenom 12. ožujka 2003. godine

U dvorištu ispred ulaza u zgradu srbijanske vlade, gdje je prije 11 godina s dva snajperska hica smrtno ranjen Đinđić, vijenac su položili članovi vlade na čelu s premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem..

Na grob Zorana Đinđića u Aleji velikana na Novog groblju vijence i cvijeće položili su članovi obitelji, supruga Ružica i stranačke kolege iz Demokratske stranke predvođeni Draganom Đilasom. Počast Đinđiću odali su i nekadašnji članovi DS Boris Tadić i Zoran Živković i Dušan Petrović. Na Novom groblju građani u dugim redovima čekaju kako bi odali počast ubijenom srbijanskom premijeru.

Građani donose cvijeće i svijeće pored zgrade vlade i na Đinđićev grob, a u 11,30 počeo je i tradicionalni memorijalni mimohod Šetnja za Zorana, koju predvodi nekadašnji Đinđićev suradnik i vođa Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, povjesničarka Latinka Petović te predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać, u vrijeme Đinđićeva ubojstva jedan od potpredsjednika srbijanske vlade.

U mimohodu je više od tisuću građana koji nose cvijeće i transparente s citatima iz Đinđićevih govora, a na putu od središta grada ka zgradi vlade, gdje su položili vijenac, te dalje do Aleje velikana gde je Đinđić sahranjen pridružuju im se brojni sugrađani.

"Sudbina Zorana Dinđića je simbol naših slabosti i mana. Borili smo se i borit ćemo se za potpunu istinu o 12. ožujku. Njegove ubojice jesu u zatvoru, ali Srbija time nije zadovoljna. Pozadina (ubojstva) mora biti otkrivena, a oni koji stoje iza toga nemilosrdno kažnjeni. Njihova se imena moraju znati", rekao je Jovanović koji je kao vođa LDP predložio da na dan Đinđićeva ubojstva stane predizborna kampanja u Srbiji, ali na njegov prijedlog većina stranaka nije reagirala.

Jovanović je ocijenio da su i danas "Zoranove ideje potrebne cijeloj zemlji".

"Gledajte u budućnost. Tamo ćemo se sastati vi i ja", jedna je od Đinđićevih poruka kojom je, nakon višegodišnje vladavine režima Slobodana Miloševića i dugogodišnjih sankcija međunarodne zajednice, rata i ratnih posljedica, pokušavao motivirati sunarodnjake, građane Srbije i političke neistomišljenike na promjene i neophodne reforme s namjerom da Srbiju odlučno povede ka Europi.


Srbijanski premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. ožujka 2003. u dvorištu ispred ulaza u zgradu vlade, a zbog pripreme ubojstva i atentata na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su pojedini pripadnici Jedinice za specijalne operacije i pripadnici zemunskog kriminalnog klana, među kojima Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović Zveki, kao atentator.

Za sudjelovanje u organiziranju ubojstva podignuta je optužnica protiv 44 osobe, suđenje je počelo u prosincu 2003. a u svibnju 2007. sudionicima su izrečene presude na ukupno 378 godina zatvora - među kojima Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović na po 40 godina. Vrhovni sud je potvrdio ove presude u prosincu 2008., ali politička pozadina ubojstva još nije otkrivena.